Personeel Port of Antwerp krijgt nieuwe uniformen aangemeten

De uniformplichtige medewerkers van Havenbedrijf Antwerpen krijgen een nieuwe outfit. Fleet Operations Manager Tim Christiaens en hoofdverkeersleider/business advisor operations Herbert Van Hees overzagen de samenstelling van de ‘nieuwe collectie.’

Nadat eerder het onthaalteam in het Havenhuis nieuwe outfits kreeg, zijn nu ook de andere uniformplichtige personeelsleden van het Havenbedrijf aan de beurt voor een nieuw en eigentijds werkplunje. Herbert: ”Alle uniformplichtige personeelsleden krijgen een nieuwe look aangemeten: (hoofd)verkeersleiders en hun assistenten, medewerkers van de havenkapiteinsdienst, Port Authority Officers (die de vroegere dokmeesters vervangen) en Port Authority Supervisors, sluis- en dokbeheer, kapiteins van de Port of Antwerp-vloot enzovoort.” 

Dag kepi

Een update was aan de orde. “De vorige uniformen waren nog heel klassiek vormgegeven en veel medewerkers droegen ze eigenlijk niet meer zo graag”, zegt Herbert. “De nieuwe outfits hebben meer getailleerde hemden, comfortabele chinobroeken, een zeer gesmaakte polo. We nemen ook afscheid van de dassen, kepi’s en ceremonie-uniformen die toch amper nog werden gedragen. Alle kledij oogt moderner, zit wat comfortabeler en is voorzien van de nieuwe logo’s van Port of Antwerp. Het aanbod is ook vereenvoudigd: iedereen mag nu alle onderdelen van het pakket uitkiezen. Vroeger had je nog onderscheid in kleuren en kledingstukken.” 

Tim voegt toe: “Wanneer de Port Authority Supervisors op de kade verschijnen, dragen ze niet zozeer de hiërarchie uit, maar stralen ze moderniteit en vooral aanspreekbaarheid uit. We hebben onze mensen betrokken bij het selectieproces. Stukje bij beetje hebben we de look verfijnd.” 

Voor beide heren is een nieuwe kledinglijn samenstellen niet bepaald een alledaags klusje. Leverancier Elanco heeft gelukkig ervaring met dergelijke opdrachten, waardoor de selectie van de nieuwe stukken vrij vlot ging.  

Coronaproof passen

In de komende maanden laten medewerkers zich opmeten, zodat ze kennis kunnen maken met alle onderdelen van het nieuwe uniform. Het Havenbedrijf hoopt dat over een jaar iedereen voorzien is van nieuwe uniformen.  

In coronatijden is het niet evident om pasmomenten in te richten. “We doen dat coronaproof”, zegt Herbert. “Op afspraak in aangepaste lokalen, met mondmaskers en ontsmettingsmiddelen. De kledingstukken die gepast werden, ontsmetten we met ozon.”  

In het voorjaar begint Port of Antwerp met een eigen ‘webshop’ waar medewerkers hun persoonlijke artikelen kunnen aanduiden. Tim besluit: “Het is wel leuk om te weten dat medewerkers zich goed voelen in de nieuwe look & feel.” 

Michiel Leen