Nieuwe bacheloropleidingen luchtvracht- en maritieme logistiek

Thomas More biedt volgend schooljaar twee nieuwe opleidingen aan: Airfreight Logistics en Maritime Logistics. “Sommige studenten kiezen bewust voor haven of luchthaven, met de bijhorende goederenstromen”, zegt opleidingscoördinator Peter Verspecht. 

Naast de algemene opleiding Logistiek Management startte Thomas More vorig jaar een specifiek traject rond supplychainmanagement. Vanaf volgend schooljaar komen daar twee nieuwe opleidingen bij: Airfreight Logistics en Maritime Logistics. “We hadden al goede contacten met Brussels Airport en de community Air Cargo Belgium (ACB), maar we verstevigen dat nu nog door de aparte opleiding Airfreight Logistics”, zegt Verspecht. “Bedrijven uit de sector zitten hierop te wachten, want er is een grote nood aan die bachelorprofielen. De concurrentie is groot.” 

Bij Maritime Logistics is er een verregaande samenwerking met partners in education Maersk, DP World, enkele expediteurs en verschillende partijen uit de Port of Antwerp-communities. “Ook in de haven zien we de nood aan iets meer specifiek opgeleide profielen. Het curriculum en de inhoud van de opleiding zijn samen met de betrokken partijen opgezet.” 

Cursus in (lucht)haven

Volgens de opleidingscoördinator kiezen sommige studenten van de algemene opleiding heel specifiek voor de luchthaven of haven. “Met deze opleidingen willen we op die trend inspelen door al vanaf het eerste jaar op dat specifieke deelgebied te focussen.”

Beide opleidingen bestaan uit een drie jaar durend programma met aandacht voor de luchtvaart of maritieme sector, de bijhorende goederenstromen en de verschillende logistieke processen. “Onze lessen vinden grotendeels plaats daar waar het gebeurt. De studenten krijgen hun specialisatievakken op Brussels Airport of in de haven van Antwerpen. Ook warehouses, logistiek gerichte softwarebedrijven en inland terminals zullen deze studenten ontvangen voor specifieke opdrachten ter plaatse.” 

Duaal leren

Uniek aan de twee trajecten is het duaal leren, nu ook op bachelorniveau. Hierbij ontwikkelt de student vaardigheden op school en op de werkvloer. “In het tweede jaar krijgen de studenten telkens een zestal weken bij de betrokken actoren op de cargoluchthaven of in de haven van Antwerpen verschillende aspecten onder de knie. Op basis daarvan gaan ze bij een van hen ook hun eindstage realiseren in het laatste semester van het laatste jaar. Tijdens deze nationale of internationale projectstage zullen ze optimalisaties moeten realiseren bij een van de bedrijven binnen de Brucargo- of Port of Antwerp-gemeenschap."

Melanie De Vrieze