Moskoviet kersvers Russisch vertegenwoordiger Port of Antwerp

Om zijn goede uitgangspositie in de Russische regio maximaal uit te spelen, stelt Port of Antwerp voor het eerst een vaste vertegenwoordiger aan in Rusland. Andrey Daskovskiy kent België en Antwerpen vanuit zijn ervaring bij Sibelco.

Andrey kent Antwerpen goed: hij leidde jarenlang de Russische afdeling van de Antwerpse mineralenreus Sibelco. Begin januari kwam hij aan boord bij Port of Antwerp. 

“Rusland is op dit moment de derde zakenpartner van de Antwerpse haven”, zegt Andrey. “Die positie willen we verbeteren. Ik sluit me aan bij het internationale team van Port of Antwerp. In de eerste plaats fungeer ik als ‘ambassadeur’ voor de haven bij de Russische bedrijven, communities en besturen. Daarnaast wil ik zakendoen natuurlijk. Mensen en bedrijven met elkaar in contact brengen is dus ook deel van het werk.” 

Internationale carrière

Andrey, een geboren Moskoviet, begon zijn carrière als diplomaat in het Midden-Oosten. Vanaf 1993 werkte hij voor verschillende multinationals, waaronder Pepsi, Clariol en Heinz.  

Hij heeft bovendien ervaring met de Belgische bedrijfswereld. Tussen 2014 en 2020 was hij country manager voor de Russische divisie van de Antwerpse mineralenreus Sibelco. “Dat werk bracht me regelmatig naar Antwerpen. Ik ken de stad, ik kom er graag.”  

“Na jaren als CEO van verschillende bedrijven was ik op zoek naar een job waarin ik wat creatiever kon zijn. Via mijn netwerk leerde ik over de job bij Port of Antwerp. Het rekruteringsproces was pittig: het is als het ware eenvoudiger om CEO te worden van een internationaal bedrijf dan vertegenwoordiger van de Antwerpse haven”, lacht Andrey.  

Focus Russische havens

De focus ligt momenteel op de Russische federatie. “We kijken vooral naar de havens in het Europese gedeelte van Rusland: Sint-Petersburg en enkele snel ontwikkelende havens in de regio. Ook Archangelsk en Rostov zijn interessant. Mochten zich later opportuniteiten voordoen in Oekraïne en Wit-Rusland, dan nemen we die ook in overweging.” 

Wim Dillen, international development manager bij Port of Antwerp, heet zijn collega welkom en schetst de belangrijkste trafieken: “Russische bedrijven zijn in Antwerpen onder andere aanwezig in de aanvoer voor de Antwerpse petrochemie. Russisch staal is belangrijk voor Antwerpse breakbulk. Andrey werkt samen met collega’s in USA en Canada, waar Russische staalspelers een productie-eenheid hebben. Ook container- en roro-trade worden verder ontwikkeld met het oog op nog betere handelsrelaties tussen beide landen.” 

Opportuniteiten

Wat zijn de grootste uitdagingen voor een nieuwbakken Russisch vertegenwoordiger? “Op dit moment is corona de grootste uitdaging”, zegt Andrey. Vanuit onze huidige positie zie ik wel opportuniteiten. Niet alleen voor Antwerpen als logistieke hub voor petrochemicals, granen en meststoffen, maar ook om Antwerpse innovaties naar Russische havens te brengen. Na de coronacrisis kom ik graag de Antwerpse haven van naderbij bekijken. De uitnodiging is er, we wachten op betere tijden.” 

Normaliter komen nieuwe internationale vertegenwoordigers naar Antwerpen voor enkele weken diepgaande kennismaking met de haven. Ook dat zal even moeten wachten tot de coronapandemie bedwongen is.  

Andrey: “Ik heb nog veel te ontdekken over supplychain en internationaal vervoer. De functie biedt me een mooie opportuniteit om de sector grondig te leren kennen. Ik wil mijn ervaring inzetten om bij te dragen aan het succes van de Antwerpse haven en de goede uitgangspositie nog te versterken.”  

De eerste grote afspraak, als alles volgens plan kan verlopen, wordt de transportbeurs TransRussia, waar ook Antwerpse spelers present tekenen.  

Michiel Leen