Mascotte 'Safety Jack' loodst Van Moer naar ISO-veiligheidscertificaat

Logistiek dienstverlener Van Moer behaalde onlangs een ISO45001-certificaat voor zijn veiligheidsbeleid. Onder het waakzame oog van mascotte 'Safety Jack' zette het hele bedrijf zijn schouders onder de ambitieuze doelstellingen.

Een ISO 9001-label (kwaliteit) en ISO 14001-label (milieu) had het bedrijf al op zak. Sinds kort hoort ook het ISO 45001-certificaat voor veiligheid bij dat rijtje. De constante inspanning van de veiligheidsdienst heeft ertoe geleid dat de veiligheidscertificatie ISO 45001 succesvol werd behaald. De groep Van Moer zet een duidelijke veiligheidsstrategie neer met concrete doelstellingen. In  september 2019 werd het waarderingsbeleid ‘Blue Diamond’ uitgerold. Daarbij werden medewerkers gemonitord en beloond voor veilig, kwalitatief en milieuvriendelijk gedrag in de vorm van maandelijkse doelstellingen.

“Welzijn en veiligheid staat bij Van Moer Logistics voortdurend bovenaan de agenda. Onder het waakzame oog van onze veiligheidsmascotte ‘Safety Jack’ worden onze medewerkers zeer nauw betrokken in de veiligheidsstrategie”, zegt QESSH-manager Koen Cleemput (QESSH staat voor Quality, Enviroment, Safety, Security and Health). De veiligheidsmascotte werd in 2018 geïntroduceerd en wordt actief ingezet om meer bewustzijn te creëren. Er wordt tevens nauw samengewerkt met externe organisaties om de veiligheid verder te garanderen. Samen met CEPA (Preventiedienst van de Haven van Antwerpen) werd  de nieuwe veiligheidscultuur uitgerold op de werkvloer. “Mede dankzij die samenwerking zien we al een mooie daling in de frequentie en omvang van arbeidsongevallen," aldus Koen Cleemput.

Het kwaliteitsniveau van de dienstverlening wordt dagelijks gemonitord met behulp van KPI’s, die op gestructureerde basis worden geëvalueerd en gecommuniceerd. Ook hier ziet de groep een significante verbetering in performance en opvolging.

Eco-coaching voor chauffeurs

Ook in de truckvloot wordt aan ecologische alternatieven gedacht. Chauffeurs worden gecoacht op ecologisch en veilig rijgedrag. De eerste bestelling van 20 lng-trucks is geplaatst en zal begin 2020 de vloot vervoegen. Via de organisatie van nachthubs en nachttransporten worden de ritten verder geoptimaliseerd. Het personeel draagt zijn steentje bij dankzij een fietsleasingformule aangeboden door Van Moer Logistics en er worden tijdens de middagpauze frequent opruimmomenten georganiseerd waarbij de medewerkers de openbare weg rond hun vestigingen ontdoen van zwerfvuil.

Poleposition

“Als logistieke onderneming zitten we in de poleposition om de dienstverlening van morgen mee vorm te geven. De druk op onze samenleving wordt opgevoerd. Het is noodzakelijk dat er vanuit de privésector meer initiatieven genomen worden om de huidige bedrijfsvoering aan te passen aan de hedendaagse maatschappelijke noden. Daarbij is samenwerking en dialoog met overheden zeker niet onbelangrijk, maar ook de mentaliteit en overtuiging van onze medewerkers zijn een dragende kracht van onze visie”, aldus Jo Van Moer.

Michiel Leen