Mark Scheerlinck leidt eerste internationaal kantoor BuyCo

Mark Scheerlinck (ex-Logit One) heeft een nieuwe job. Het Franse shippingplatform BuyCo stuurt hem het veld in als vicepresident Noord-Europa. Scheerlinck moet het ambitieuze platform onder andere in Antwerpen ingang doen vinden.

Van zijn geplande sabbatical is niet veel in huis gekomen. Mark Scheerlinck, die in april wegging bij Logit One, is sinds kort aan de slag bj BuyCo. Dat Franse shippingplatform, opgericht door ex-medewerkers van rederij CMA CGM, is een collaboratief platform voor shippers dat zich nestelt binnen de operationele flows. Vanop de sneltrein richting het hoofdkwartier in Marseille, waar Scheerlinck drie dagen per maand aanwezig is, vertelt hij wat dat precies inhoudt. "Vanaf dag één zijn alle stakeholders die bij een zending betrokken zijn, geïnformeerd over de status van de zending en hun taak in de keten. Het systeem maakt komaf met de honderdduizenden mails en excels die veel energie kosten en misverstanden doen ontstaan", klinkt het. 

Lawaai maken 

Scheerlincks nieuwe functie is breed opgevat: als vicepresident Noord-Europa vallen de Benelux, Duitsland en een deel van het Oostblok onder de gebieden die hij voor BuyCo moet trachten te 'veroveren'. Voor BuyCo, dat ook een commercieel kantoor heeft in Parijs, is Antwerpen het eerste buitenlandse kantoor. Verschillende grote Franse industriespelers werken al met het platfom. "Mijn functie houdt ook in dat ik de naamsbekendheid van het merk vergroot door 'lawaai' te maken op beurzen, en dat ik mee de verbreding van het pakket, door verdere ontwikkeling en innovatie, in de gaten houd." 

BuyCo en Scheerlinck vonden elkaar vrij snel na diens afscheid van Logit One. "Het geplande sabbatical is een korte pauze geworden. Ik kon deze opportuniteit gewoon niet laten schieten. In de logistiek en het transport evolueren de zaken tegenwoordig zo snel, dat het ook niet opportuun is om lang 'weg' te blijven. Jonge bedrijven met knappe koppen als Buyco hebben baat bij ondersteuning op strategisch en commercieel vlak en op het gebied van productontwikkeling, en wel nu. De opgedane ervaring met de ontwikkeling van collaboratieve platformen, waar kennis van de sector gecombineerd wordt met innovatie, is hier key."

BuyCo werd 4 jaar geleden opgericht in Marseille. Als grow-up won BuyCo eerder dit jaar in Shenzen de award ‘Shipping Platform of the Year’.

Michiel Leen