Maritieme Man van het Jaar Harrison zou alles doen voor Belgische pas

Rob Harrison, de CEO van DP World in Antwerpen, wordt door de vereniging van maritieme journalisten uitgeroepen tot man van het jaar. Inschrijven voor de uitreiking en netwerkreceptie in april kan nu al.

“Ik voel me zeer vereerd met deze award”, zegt Harrison in een reactie aan Flows, nadat bekend werd dat de ESPA (Vlaamse Vereniging van Maritieme en Logistieke Journalisten en Publicisten) hem de titel Maritieme Man van het Jaar toekent. “Het is een erkenning voor de manier waarop we proberen onze werkwijzes te verbeteren. Onder andere door de nachtopeningen, onze inspanningen rond NxtPort en focus op de veiligheid. Ik wil benadrukken dat dat niet enkel mijn verdienste is, maar het resultaat van teamwerk binnen DP World en in samenwerking met organisaties als Alfaport-Voka en Cepa.”

Samenwerking is de hoeksteen van Harrisons filosofie. “Samenwerking tussen de bedrijven is nodig om de haven als geheel succesvol te maken. In dossiers als dat van de extra containercapaciteit moeten we echt samen werken, en niet tegen elkaar.”

"Alles voor Belgisch paspoort" 

Harrison, van geboorte Zuid-Afrikaan, maar in het bezit van een Iers paspoort, kwam in 2009 in Antwerpen aan als CFO bij Safmarine. Op dat moment had hij ook al in Nigeria gewerkt, en in Denemarken. Na negen jaar heeft hij het best naar zijn zin in België. “Ik zou alles doen voor een Belgisch paspoort”, lacht Harrison. “Het is een geweldig land om in te wonen. De mensen zijn open en genereus, ze hebben gevoel voor humor en de levensstandaard is hoog.”

"Intieme wereldstad"

Harrison heeft een boon voor Antwerpen. “Antwerpen is een wereldstad, maar ze is klein genoeg om intiem te zijn. Je kunt deze stad nog echt leren kennen.” En dat hebben Harrison en zijn gezin gedaan: via sportclubs, maar ook via evenementen als de Ten Miles en het Bollekesfeest.

Internationale focus nodig 

Als locatie voor de prijsuitreiking koos Harrison een opvallende plek: de Antwerpse International School. Daarmee wil de CEO van DP World een dubbele boodschap meegeven. “De haven heeft een internationale focus nodig, en heeft er dus belang bij dat mensen uit alle hoeken van de wereld hierheen komen om te werken. Voor expats is het niet eenvoudig om het juiste onderwijs voor hun kinderen te vinden in Antwerpen, en dat houdt hen soms tegen om naar hier te komen. Ook omdat de internationale scholen niet ondersteund worden door de overheid, zoals in Nederland wel het geval is. Antwerpen is een havenstad. Het moet de leerlingen voorbereiden op de globale markt en aantrekkelijk blijven voor expats. Ook die met kinderen.”

Op dinsdag 24 april ontvangt Harrison de prijs in de International School, Veltwijcklaan 180, 2180 Antwerpen. De plechtigheid met netwerkreceptie achteraf begint om 17.30 uur. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via freddy.michiels@skynet.be

Michiel Leen