Love 2 Truck-finaliste Daisy: "Truck is gewoon grote auto, hé"

Wie is de meest gepassioneerde trucker van Vlaanderen? Op die vraag zoekt de wedstrijd Love 2 Truck een antwoord. Daisy Coudeville haalt als enige vrouw de finale. "De 'mannenwereld' van het transport stoort me niet.'

De 31-jarige Daisy Coudeville uit Aartrijke is een van de vijf finalisten van de wedstrijd Love 2 Truck, waarmee Transport & Logistiek Vlaanderen, TVM, Randstad en verschillende andere partners het beroep van vrachtwagenchauffeur in een positief daglicht willen stellen. Daisy, die werkt bij transport De Rese in Brugge, slaagde erin een 600-tal stemmen achter haar naam te krijgen via social media en de website van de wedstrijd. Ruim voldoende om het te halen van de 83 initiële kandidaten. Ze blijft als enige vrouw over in een groepje van vijf. 

Peter Schockaert (46) uit  Lebbeke (Transport Macharis), Gino De Keuster (39) uit Dendermonde (Transport Heirwegh), Nico Van Herreweghe (38) uit Hamme (Gekatrans) en Kurt De Bouvre (43) uit Evergem (Transport Taillie) maken het rijtje compleet.

"Dit blijft een mannenwereld"

"In de voorselectie waren er nog andere vrouwen, maar transport blijft een mannenwereld", zegt Daisy. "Dat stoort me niet. Iedereen denkt dat met een vrachtwagen rijden voor vrouwen moeilijker is. Maar zo'n truck is gewoon een grote auto hé. Dat ik vooral mannelijke collega's heb, is zelfs nog plezant. Weet je, vrouwen onder elkaar kunnen algauw gemeen gaan doen. Mannen zeggen veel meer rechtuit hun mening."

Zonsopgang achter het stuur 

Van de schoonheid van haar beroep moet je Daisy niet meer overtuigen. "Ik rij nu tien jaar met de vrachtwagen en kom zo'n beetje overal. Tegenwoordig doe ik vooral tankstransporten, dus de week begint in Zeebrugge, maar de weg leidt regelmatig naar de haven van Antwerpen. Ik hou van de afwisseling. Geen twee dagen zijn dezelfde, je komt in contact met verschillende klanten, weet soms 's ochtends niet waar je 's avonds uitkomt. Vaak leidt het traject je langs mooie natuur, je ziet de zonsopkomst en de zonsondergang achter het stuur. Mooi toch? De files rond Antwerpen neem je er dan maar bij."

Motivatie tonen 

Tijdens de tweede ronde van de wedstrijd, die loopt tot 31 mei, worden vijf dynamische videoboodschappen opgenomen en zal de wedstrijdjury elke finalist beoordelen op volgende drie criteria: de dagelijkse motivatie van de deelnemer, zijn inspanningen in het kader van verkeersveilig gedrag en een uitzonderlijk moment waarop de chauffeur zijn passie voor zijn werk heeft kunnen aantonen. Ook tijdens deze tweede selectieronde kan iedereen de video’s liken of sharen. De punten van de eerste en tweede ronde worden samengeteld voor het eindresultaat.

Rondje Circuit Zolder

Op zaterdag 2 juni om 14u maakt Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit, de meest gepassioneerde vrachtwagenchauffeur van België bekend tijdens de allereerste editie van het We Are Transport-evenement in Brussel.

De winnaar van de wedstrijd mag zich verheugen op een VIP-verblijf met overnachting bij het circuit van Zolder en een ritje in de pacetruck bij de vrachtwagenwedstrijd die daar plaatsvindt op 15 en 16 september. 

Michiel Leen