Loodswezen zwaait 'kritische topklant' Vanfleteren uit op Wandelaar

Ter ere van zijn recente pensionering nodigde het Loodswezen gewezen topman van CMA CGM Eugène Vanfleteren uit voor een bezoek aan het loodsstation Wandelaar. Vanfleteren ontving een loodspenning als 'kritische topklant'.

Vanfleteren ging, vergezeld van zes vrienden met een stevige maritieme interesse, op zaterdag 30 juni aan boord van de tender-swath (small waterplane area twin hull) Westdiep voor een goedgevulde dag op zee. Yves Goossens (algemeen directeur Vlaams Loodswezen) en de nieuwe contract manager Artem Chernoshtan begeleidden de groep.

Kritische stem

"Als Loodswezen wilden we iets doen om Eugène uit te zwaaien bij zijn pensioen", legt Goossens uit. "Hij heeft altijd een groot maritiem engagement getoond, naast zijn werk bij CMA CGM bijvoorbeeld ook als ASV-voorzitter. In het loodsendossier gaf hij zijn mening over de verschillende toekomstpistes voor het loodswezen. Een kritische stem, maar wel steeds bereid om aan oplossingen te helpen werken."

Daarom kreeg Vanfleteren een loodspenning met de inscriptie 'kritische topklant'. CMA CGM is een van de grootste klanten van het Loodswezen, zowel in Antwerpen als Zeebrugge. 

Prachtige zomerdag 

Vanfleteren is enthousiast over zijn dag op zee. "Het is een origineel afscheidscadeau", klinkt het. "We vertrokken 's ochtends vroeg uit Oostende, maakten op weg naar de Wandelaar enkele beloodsingen mee en werden daarna aan boord van de Wandelaar rondgeleid. Een prachtige zomerdag met een kalme zee, waardoor we ook met de kleine jol de zee op konden."

Voor Vanfleteren was het niet de eerste keer aan boord van een loodsboot, maar wel de eerste keer dat hij de loodsen en hun werkzaamheden van zo dichtbij kon volgen. Het werk van de loodsen dwingt bij hem enige bewondering af. "Die mensen zijn constant aan het werk. Bij ons bezoek, met kalme zee en stralende zon, waren de werkomstandigheden prima. Maar 's nachts en in slecht weer is het vast een ander verhaal."

Zegje gedaan 

Hoe verguld is Vanfleteren met zijn erepenning als 'kritische topklant'? "Het is een mooi cadeau, maar ik heb nooit gedacht dat ik zo kritisch was. (Lacht) Deze penning bewijst dat ik toch steeds mijn zeg heb kunnen doen. Of er ook telkens naar geluisterd werd, da's wat anders."

Michiel Leen