Larsen Priem (ex-HZS): "Fuel uit bamboe geen wonderoplossing"

Larsen Priem, alumnus van de Antwerpse Hogere Zeevaartschool, kreeg onlangs de 'Graduate Research Award' tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Marine Propulsion Awards. Hij onderzocht alternatieve scheepsbrandstof.

Met Larsen Priem kon u al eerder in deze rubriek kennismaken: voor zijn afstudeerscriptie aan de Antwerpse Hogere Zeevaartschool (HZS) kreeg hij al onderscheidingen voor beste student en beste eindwerk. Dat leverde hem een deelname op aan de jaarlijkse conferentie in Amsterdam.

Bamboe als grondstof 

De vakjury van de Marine Propulsion Awards vindt Priems onderzoek interessant genoeg om er een prijs aan toe te kennen. Om even te recapituleren: aan de Hogere Zeevaartschool onderzocht Priem, die intussen aan de Universiteit Antwerpen studeert, een manier om scheepsbrandstof te winnen uit bamboe. “De interesse in alternatieve brandstoffen neemt duidelijk toe”, zegt Priem. “De motoren en de technologie zijn de laatste jaren zodanig verbeterd dat het eenvoudiger wordt om te werken met bijvoorbeeld dual-fuelsystemen. Idealiter laat je de keuze van de brandstof enigszins open, naargelang de reguleringen en de noden. Een schip dat maar op één brandstof vaart, is in de toekomst minder en minder interessant.”

Mini-raffinaderij

Voor zijn onderzoek beschikte Priem over een kleine reactor die hij zelf ombouwde tot 'mini-raffinaderij' voor scheepsbrandstof uit bamboe. “Als er zich een sponsor meldt om het onderzoek verder te zetten, wil ik dat wel overwegen”, zegt Priem. “Maar die biobrandstof was geen wonderoplossing. Je hebt een tweetakt-scheepsdiesel nodig vanwege de hogere compressieverhouding, en de uitstoot van stikstof en fijn stof blijft een probleem. CO2-neutraal is de brandstof wel, maar je zult zien dat de volgende uitstootreductie die van het fijn stof zal zijn. Biobrandstoffen zijn een mogelijke oplossing, maar niet de ideale. Als de aardolieprijs laag blijft, zijn ze te duur, en er is nog veel onzekerheid over toekomstige reguleringen qua uitstoot.”

Michiel Leen