Koen Valgaeren (ex-VIM) keert terug naar bedrijfswereld

Koen Valgaeren, de vroegere algemeen directeur van het Vlaams Instituut voor de Mobiliteit, gaat als CEO aan de slag bij een onderneming in Sint-Niklaas. Hij gaat er zich als manager inkopen. Valgaeren verliet het VIM eind maart.

Het bedrijf is er niet eentje uit de transportsector. Het gaat om Vitafor, een producent van mineralen, vitamines en andere additieven voor veevoeders en dierenvoeding. Valgaeren gaat Vitafor als CEO leiden en neemt samen met een investeringsmaatschappij ook een participatie in het kapitaal.

Eigen business ontwikkelen

“Mijn ambities lagen altijd al bij het ondernemerschap. Dat heb ik tien jaar bij het VIM kunnen doen op projectniveau. Daar zijn mooie spin-offs uit voortgekomen zoals Watertruck. Maar de tijd was voor mij gekomen om opnieuw een eigen business te ontwikkelen. Ik heb de opportuniteit gegrepen die zich daarvoor met Vitafor voordeed”, zegt Valgaeren zelf over de nieuwe stap in zijn carrière.

De Vlaamse regering besliste vorig jaar het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) als competentiecentrum te integreren in de Antwerp Management School (AMS). Dat dat heeft meegespeeld, wil Valgaeren niet gezegd hebben.

“Bij het VIM had ik gerealiseerd wat ik mij als doel voor ogen had gesteld, met name mobiliteit als eersterangs problematiek onder de aandacht brengen, als sector en industrie in beeld brengen en een dialoog opzetten tussen alle partijen die nodig zijn om tot oplossingen te komen. Het VIM heeft daar een prominente rol in gespeeld. Dat heeft mij heel veel voldoening gegeven. Het was gewoon tijd geworden voor iets waar ik als ondernemer meer aan mijn trekken kom.”

VIM

Bij het VIM krijgt Koen Valgaeren geen onmiddellijke opvolger. “Onze structuur is veranderd. Voor een algemeen directeur is daarin geen plaats meer”, klinkt het aan die kant.

Zijn taken binnen het instituut gaan voortaan naar Nicole Van Doninck, manager van het expertisecentrum Smart Mobility van AMS. De operationele leiding van Watertruck+ bvba, de ‘special purpose vehicle’ die Vlaanderen heeft opgezet om het innovatief duwvaartconcept in de markt te zetten, is voortaan weggelegd voor Luc Geerts. Hij kwam enkele maanden geleden al over van het vroegere Waterwegen & Zeekanaal, een van de partners in het project.

Jean-Louis Vandevoorde