Katia Van de Craen (ex-CEVA Logistics) hoofd regio Kempen Kuehne+Nagel

Na twaalf jaar dienst bij CEVA Logistics is Katia Van de Craen sinds november 2020 hoofd van Campus Kempen bij Kuehne+Nagel. Met een scherpe focus op farma en e-commerce beoogt ze de logistieke groep strategisch nog meer op de kaart te zetten.

Als hoofd van Campus Kempen managet Katia Van de Craen de multi-usersites in Geel, Eindhout en het recent opgestarte e-fulfilmentmagazijn in Tessenderlo voor contractlogistieke activiteiten. “Tessenderlo biedt de mogelijkheid tot uitbreiding”, vertelt ze. “De uitbouw van een nieuwe site tot een state-of-the-artmagazijn dat nieuwe klanten zal herbergen, is een enorme uitdaging. Daarnaast bieden we ook de ruimte om bestaande klanten te helpen groeien.”

Strategisch en tactisch

Als general manager van de drie sites is ze verantwoordelijk om de klantenrelaties naar een hoger niveau te tillen. “Met een focus op strategisch denken en tactisch handelen wil ik Kuehne+Nagel nog meer op de kaart zetten”, zegt ze. “We bekijken de behoeften van de klant en hoe die het beste passen in onze standaardprocessen, om zo een optimale oplossing te bieden.”

Healthcare

Kuehne+Nagel investeert fors in de farmalogistiek en kijkt momenteel ook uit naar een vierde locatie vanwaar de groep voornamelijk klanten in de farma-industrie zal bedienen. 

Die sector ligt Katia nauw aan het hart. Ze startte haar logistieke carrière in 2002 bij het healthcarebedrijf St. Jude Medical, gespecialiseerd in medische apparatuur voor de behandeling van hartziekten. “Het geeft enige voldoening te weten dat je toch een stukje meewerkt aan het beter maken, of zelfs doen overleven van mensen. Ook op onze site in Geel hebben we heel wat farmaklanten. Dat is zeker iets waar ik me verder in kan uitleven.”

Tot aan de top  

In 2007 ging ze aan de slag als sitemanager bij DHL. Twee jaar later startte ze bij CEVA Logistics als sitemanager in Willebroek en klom ze op tot regionaal directeur, zowel in het noorden als in het zuiden van het land. In haar laatste functie was ze hoofd businessdevelopment.

Mede dankzij het goede contact met Gerry Bosmans (directeur Contract Logistics BeNeLux bij Kuehne+Nagel), was de tijd rijp voor haar om na twaalf jaar dienst bij CEVA Logistics de overstap te maken. “Ik was op een punt beland waarop ik dacht: ‘En nu? Wat wil ik nu nog?’. Ik heb heel graag voor CEVA gewerkt, maar heb er binnen België zowat alle functies uitgeoefend. Wat ik nog kon doen, was eigenlijk alleen nog maar ‘meer van het hetzelfde’. Ik moet me kunnen smijten, dan pas leef ik op.”

Belgische koninklijke luchtmacht

Katia studeerde af aan de Koninklijke Militaire School. “De eerste fundamenten van logistiek zijn gelegd in het militaire leven. Het is er een heel belangrijke pijler”, vertelt ze. “Ik zat bij de luchtmacht en heb er onvergetelijke momenten meegemaakt, zoals het meevliegen met een F-16. Ik volgde de economische richting ‘Beheer’, maar ben er uitgestapt omdat ik het te statisch vond.”

Blijf vrouw

Door haar militaire achtergrond wordt ze al snel in een hokje geplaatst. “Mensen denken nogal gemakkelijk: ‘ze komt uit een mannenwereld, ze ging naar een mannenwereld en zal zich dus wel aangepast hebben aan een mannenmentaliteit’”, lacht ze. “Uit ervaring heb ik geleerd dat je je als vrouw zeker niet moet aanpassen, maar net je vrouwelijke talenten – zoals het gevoelsmatige – moet uitspelen. Als ik één raad mag geven aan elke vrouw die werkt in een mannenwereld: probeer niet man te worden, maar blijf vrouw en voeg iets toe.”

Julie Desmet