John Kerkhof: "Koudwatervrees rond datasharing zorgt voor vertraging"

John Kerkhof is sinds kort aan de slag bij Portmade. Hij volgt al jaren de digitalisering van de maritieme sector. "Bedrijfsleiders zullen toch gaan beseffen dat het noodzakelijk is. Nu moeten de vooroordelen nog aan de kant", klinkt het.

John Kerkhof (52)  maakte recent de overstap van het Antwerp Port Community System (APCS) naar Portmade. “Ik heb me jarenlang ingezet voor de uitbouw van het IT platform voor de havengemeenschap. Door de komst van NxtPort kwam dit in het gedrang. Die onduidelijkheid deed me op zoek gaan naar een nieuwe job. Zo kwam ik bij Portmade terecht, waar ik aan  projectmanagement doe voor de vier verschillende entiteiten van Portmade, gaande van procesoptimalisatie tot het ontwerpen en commercialiseren van community applicaties.”

Kerkhof is sinds 1989 in de havensector actief, eerst bij scheepsagentuur Eiffe en Hapag-Lloyd Belgium, later bij Alfaport. Ook zette Kerkhof tijdens de crisis mee zijn schouders onder de samenwerking met het Havenbedrijf, waaruit werkgroepen rond IT en een afdeling trade facilitation voortkwamen.
Hoewel Kerkhof geen informaticus is van opleiding, is de opkomende informatisering van de maritieme sector vaak de rode draad in zijn carrière geweest. “Ik ben geen technicus, maar ik ken de havenprocessen en kan die vertalen van gebruiker naar ontwikkelaar”, klinkt het.

Sneller

“De digitalisering in de haven is een algemene trend, maar nu gaat de evolutie sneller. Er zijn veel projecten tegelijk bezig. Bedrijven merken ook dat hun prijzen en marges onder druk staan. Door te investeren in procesverbetering kunnen ze hun kosten danig reduceren. En er zijn een hoop technologische nieuwigheden die er een goede tien jaar geleden nog niet waren: sensoren, blockchain, het hele IOT-gebeuren…”

Vooroordelen

Dat veel van die toepassingen veronderstellen dat de betrokken bedrijven vrij hun data delen, is misschien nog de grootste achilleshiel van het technologieverhaal, meent Kerkhof. “De koudwatervrees die sommige bedrijven hebben rond datasharing, zorgt voor vertraging. Maar bedrijfsleiders zullen toch gaan beseffen dat het noodzakelijk is. De tijd is er rijp voor. Nu moeten de vooroordelen nog aan de kant. Bij een bedrijf met een lokale beslissingsmacht kan je veel sneller tot een akkoord komen dan met sommige grote internationale spelers." Met Port@pp zal de Portmade groep volop inspelen op de opportuniteiten van datasharing.    

Michiel Leen