Jochen Maes (Ecorys) gastprofessor aan Universiteit Gent

Jochen Maes is nu gastprofessor aan de Gentse universiteit. Voor de studenten van de derde bachelor economie geeft hij het keuzevak transporteconomie. Hij is senior transportconsultant en CSR-coordinator (corporate social responsibility) bij Ecorys.

Een beetje spannend is het wel, moet Maes bekennen wanneer we hem spreken aan de vooravond van zijn eerste college. "Ik heb in het verleden wel al gastcolleges gegeven en ik breng uiteraard mijn vakkennis mee, maar dit is toch een vak van zes studiepunten, met elke vrijdagvoormiddag les."

Bredere inzichten 

Volgens Maes groeit in Gent de interesse in transporteconomie, en vooral mobiliteit, daar waar Antwerpen historisch sterk staat op het goederenvervoer. "In Gent geven we de basisprincipes van de transporteconomie mee, maar focussen we ook op maatschappelijke effecten", zegt Maes. Zijn eigen doctoraatsstudie, die handelde over de haalbaarheid van fietskoeriersdiensten, en zijn boek 'Spoorvervoer Toegepast' kan alvast voor inspiratie zorgen. "Ik zoek vooral bredere inzichten bij de studenten. Het is niet de bedoeling dat ze alleen allerlei zaken uit het hoofd gaan leren."

Pittige workload

Intussen combineert Maes het docentschap met een voltijdse baan bij het Europese adviesbureau Ecorys. Dat geeft vooral economisch advies aan overheden, maar ook bijvoorbeeld aan het Loodswezen en de Wereldbank. Pendelen doet Maes tussen Antwerpen en Rotterdam, maar de job brengt hem ook op andere plekken, zoals de havens van Amsterdam en Groningen.

"In Nederland is het gelukkig vrij eenvoudig om flexibel te werken. Om mijn gastdocentschap te combineren, werk ik er voortaan aan 90%. Ecorys waardeert dat ik ga lesgeven, want kennisopbouw en kennisdeling zit in ons DNA. Maar het blijft wel een pittige workload."

Michiel Leen