Introducing: Ruben Van Deuren, houder leerstoel Dennie Lockefeer

Ruben Van Deuren is de eerste houder van de leerstoel Dennie Lockefeer. In de geest van de betreurde Van Moer-topman gaat Van Deuren op zoek naar binnenvaartoplossingen. In een video stelt hij zijn ideeën voor.

Ruben Van Deuren studeerde af als handelsingenieur aan de Universiteit Antwerpen, met een specialisatie in supplychainengineering, transport en logistiek. Nadat hij ongeveer anderhalf jaar in de sector aan de slag was, komt hij nu in een academisch traject terecht dat over vier jaar uitmondt in een doctoraat. Als houder van de leerstoel houdt hij ook lezingen voor de sponsors. Daarnaast wordt een thesisprijs voorbereid, naast beurzen voor de inland navigation school.

De binnenvaart verbeteren en optimaliseren, is het hoofddoel van het onderzoek. “We zien in Antwerpen toenemende problemen met het verplaatsen van containers”, zegt Van Deuren. “Het is belangrijk om oplossingen te vinden om de sector zo performant mogelijk te maken. Niet evident, want er is nog niet veel academisch onderzoek beschikbaar over de binnenvaart. Zo is het niet eenvoudig om de beschikbare capaciteit in te schatten: genoeg, te veel, te weinig? Het is een erg gefragmenteerde sector, waarin aandacht voor het bredere plaatje nog ontbreekt.”

Maar dat houdt Van Deuren niet tegen. In een video op Youtube licht hij zijn plannen verder toe.

Michiel Leen