Internationaal gezelschap krijgt brevet havenmanagement

De nieuwe lichting cursisten bij APEC, het internationaal opleidingscentrum van de haven van Antwerpen, telt maar liefst veertig deelnemers uit 19 verschillende landen. Aan het einde van hun 14 dagen cursus ontvingen de deelnemers hun certificaat.

Het is een bont gezelschap op de foto’s van de proclamatie van eind januari in het Antwerpse Felixarchief. De veertig cursisten die hun veertiendaagse opleiding in Port Management voltooiden, komen uit alle hoeken van de wereld: Cambodja, Canada, Cuba, Cyprus, Ghana, India, Jamaica, Jordanië, Koeweit, Maleisië, Oman, Senegal, Thailand, Turkije, Oekraïne, Roemenië en Litouwen.

De deelnemers hebben verschillende maritieme managementprofielen, van hr-directeur tot chief operating officer. De opvallendste gast is misschien nog wel Sabah Jaber Al-Ali Al-Sabah, de general manager van de Kuwait Port Authority, die de titel van sjeik mag voeren. In Antwerpen moet oud-havenbaas Eddy Bruyninckx het voorlopig stellen met 'baron'. 

Studiereis

Vast staat dat de studenten niet enkel theorie voor de kiezen kregen tijdens hun verblijf in Antwerpen. Het gezelschap deed excursies naar de haven van Zeebrugge en het historische centrum van Brugge, de Zandvliet- en Kieldrechtsluis, en bezocht OCHA, Antwerp Coordination Center en een bedrijf op linkeroever.

Port Management is het eerste APEC-seminarie van 2018. Verder staan voor dit jaar Port Management Worldwide, International Trade, Supply Chain Logistics, Change Management, Master Planning, Nautical Chain, IT and Technology, Project Management en Economics of Port Operations en ook twee Franstalige seminaries op het programma.

Rekenen op samenwerking 

Met deze cursussen wil het Havenbedrijf medewerkers en verantwoordelijken van havens uit de hele wereld laten kennismaken met de haven van Antwerpen. Antwerpen deelt zijn expertise rond haven-, maritieme en logistieke thema’s, maar rekent er ook op dat uit de contacten samenwerkingen ontstaan met de havens van waaruit de bezoekers naar Antwerpen afzakken. “We zien ze graag terug in onze haven van Antwerpen”, besluit havenschepen Van Peel.

Michiel Leen