Griet Van Der Vurst/Gwenny Noterdaeme en Inland Navigation School UA

Griet Van Der Vurst en Gwenny Noterdaeme sleepten een beurs in de wacht voor hun deelname aan de Inland Navigation School van de Universiteit Antwerpen. Beide dames blikken terug op een intense week vol digitale colleges.

Gwenny Noterdaeme (foto 2) hoorde van de Inland Navigation School via UA-professor Christa Sys, van wie ze aan de Hogeschool Gent nog les had gekregen. Griet Van Der Vurst (foto 1) is docente aan diezelfde hogeschool en treedt in de voetstappen van Sys.

Christa aan boord

Gwenny kent de binnenvaartsector van binnenuit: haar ouders voeren immers zelf. “Christa kwam zelfs bij ons aan boord. Ze had al een grote kennis over de sector, mijn ouders informeerden haar over de praktijk van de binnenvaart en gaven zo dat tikkeltje extra. Zelf ben ik actief als tankvaartplanner bij Maaskade. Thuis waren we in de droge lading actief. Tankvaart en containervaart hebben vandaag meer de wind in de zeilen.”

De Inland Navigation School betekent een week van onderdompeling in de praktijk, met inzichten uit verschillende hoeken. “De uiteenzetting van Gisèle Maes van Victrol is me bijgebleven. Dat bedrijf zit in een vergelijkbare branche. Onder meer de uitleg over technische aspecten zoals motorisatie was interessant. En je leert andere facetten van de sector kennen, zoals de verzekeringsbranche.”

Dagenlang digitaal 

Dagen van 9.00 tot 16.00 uur online college volgen, dat is wel een uitdaging. Als je een dergelijke uiteenzetting interactief weet te maken, is het voor de deelnemers aangenamer om te volgen. Voor de meesten van ons is dit nieuw, maar het zat goed in elkaar."

Gwenny hoopt wel de inzichten uit de Inland Navigation School snel toe te passen op de werkvloer. “Op kantoor hebben we veel schipperskinderen. Voor wie meer over de sector wil leren, is de Inland Navigation School een ideale cursus. De grootste uitdaging vond ik nog een introductiefilmpje maken. Daar heb ik van wakker gelegen”, lacht Gwenny.

Griet Van Der Vurst treedt haar in dat enthousiasme bij. In volle examenperiode maakte ze een week vrij om de Inland Navigation School te volgen. Griet doceert aan de Hogeschool Gent, onder andere in de opleiding Logistiek Management, waar ze het vak 'maritiem vervoer, havens en binnenvaart' geeft, dat vroeger door Christa Sys werd opgenomen. “Ik wilde de binnenvaart verkennen vanuit verschillende perspectieven en die komen zeker aan bod tijdens deze cursus. Als docent heb ik nog veel inzichten verworven die zeker de weg zullen vinden naar mijn eigen cursussen. Ook als docent moet ik blijven bijleren."

Nieuwe normaal 

Anders dan Gwenny is Griet niet uit een binnenvaartgezin afkomstig. De onderdompeling tijdens de Inland Navigation School is dan ook intens. “Je ontmoet deelnemers uit alle hoeken van het veld”, klinkt het. “Wat me zeker bijblijft, is het beeld van schipper Wendy Hermans die via de webcam het uitzicht deelt vanuit haar stuurhut. Zo kom je toch nog in de buurt van de praktijk.”

Griet is tevreden over de digitale vorm die het evenement noodgedwongen aannam. “De technische problemen waren verwaarloosbaar. We leren hieruit wel dat 'digitaal opletten' veel intensiever is dan face-to-facesessies. Daar moeten we als docenten ook uit leren, want in het volgende semester zal een deel van de lessen wellicht nog digitaal plaatsvinden.”

Michiel Leen