Honderd havenhelden later: vliegende reporter Kris Hadermann kijkt om

Honderd wekelijkse afleveringen lang ging Kris Hadermann in de haven van Antwerpen op zoek naar markante figuren die de eretitel van ‘Havenheld’ verdienden. Nu de reeks ten einde loopt, blikken we samen met Kris terug op deze interviewreeks.

“De reeks eindigt in schoonheid, met  advocaat en pleitbezorger voor het maritiem erfgoed Eric Van Hooydonk”, zegt Hadermann. De afgelopen twee jaar haalde Hadermann honderd van die markante figuren voor het voetlicht. Een veertigtal werd gesignaleerd door het publiek, maar de overige 60% zocht Hadermann zelf op. Het communicatiebureau Jusbox, waarvoor Hadermann werkt, kreeg die opdracht van de Vlaamse overheid. “Streekgebonden communicatieprojecten zijn onze specialiteit. We hebben bijvoorbeeld ook de communicatie rond de Polders van Kruibeke verzorgd.”

Hadermann is journalist van opleiding en verzorgde zeven jaar de communicatie bij een sportfederatie. De 'Havenhelden' is zijn eerste project bij Jusbox. Daarvoor begaf hij zich in de haven. Op het hoofdkwartier zorgde zijn grafische collega Eva Vergauwen dat alles er piekfijn uitzag. “Je rolt er steeds verder in, krijgt tips, volgt de havenmedia en op die manier kwam ik de verhalen op het spoor", klinkt het. 

Amper weigeringen

Opvallend: bijna niemand van de aangezochte havenfiguren weigerde mee te werken. Tijdrovend was het wel. “Ik researchte de geïnterviewden allemaal nauwgezet en wilde vooral beslagen ten ijs komen. Een interview duurde toch al snel 45 minuten.”

Een antwoord op de vraag wie hem het meest is bijgebleven, is moeilijk te vinden. “Alle geïnterviewden hebben op hun eigen manier mijn bewondering afgedwongen.  Maar het verhaal van Paul Van Schoors, die zich inzet voor het behoud van de erfgoedkranen aan de haven, heeft mij wel geraakt. Die man is er al jaren mee bezig, het is echt een complex dossier en er is wellicht nog tien jaar werk aan. Paul, die inmiddels in de zeventig is, hoopt de voleinding van zijn levenswerk nog mee te maken en ik hoop écht dat hem dat gegund wordt. Ook de twee dokwerkerbroers blijven me bij. Die gasten interviewden zowaar zichzelf. Ik heb geen drie vragen moeten stellen, ze bleven maar anekdotes aan elkaar rijgen. Zo liggen zij bijvoorbeeld aan de basis van de huidige reflecterende werkkledij van de dokwerkers. Iets dat zelfs hun werkgever PSA niet wist.”

Heldendadenkrant

Heeft de campagne de verwachtingen ingelost? “Op sociale media leefden de verhalen zeker, en we hebben ook een aantal keren de bredere media gehaald, zoals de VRT. Zeker geslaagd, kortom. De verhalen blijven nog een jaar online staan. Er komt ook een ludieke terugblik in de laatste Heldendadenkrant, een soort ‘Waar is Wally’-spel met de havenhelden."

“Ik kijk heel tevreden terug en sta vooral versteld van de openheid in de havenwereld”, besluit Hadermann. In afwachting van een volgend leuk project, is Kris nauw betrokken bij de communicatie rond het grenspark Groot Saeftinghe. De haven blijft kortom aanwezig.

Michiel Leen