Hogere Zeevaartschool zet schooljaar in met nieuwe reddingsboot 'Argo'

Bij de start van het nieuwe academiejaar stelt de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen haar nieuwe reddingsboot voor. Het vaartuig is gemaakt op maat van de lesopdracht. De studenten zelf kozen de naam 'Argo'.

De nieuwe reddingsboot kost 140.000 euro, maar voor dat bedrag krijgt de Hogere Zeevaartschool ook waar voor haar geld. De 'Argo' is door fabrikant Hatecke gebouwd naar de eisen van de zeevaartschool. Dat betekent dat het vaartuig net iets ruimer is dan een normale reddingsboot, zodat lesgeven aan boord gemakkelijker verloopt. De boot moet twintig jaar meegaan en kan ook door bevriende partnerorganisaties voor trainingsdoeleinden worden gebruikt. De naam 'Argo' kwam van de studenten zelf. Voor de zomer werd een wedstrijd uitgeschreven voor die nieuwe naam. 'Argo' verwijst enerzijds naar de Griekse mythologie, maar ook naar de studentenvereniging van de Hogere Zeevaartschool. 

Naamgeving

De 'Argo' werd officieel voorgesteld tijdens de 'naamgeving', de traditionele openingsplechtigheid van de Hogere Zeevaartschool. Elk academiejaar draagt voor zowel de nautische wetenschappers als de scheepswerktuigkundigen de naam van een figuur die in dat domein veel heeft betekend. Bij de scheepwerktuigkundigen is het academiejaar dit jaar vernoemd naar de in 2005 overleden Carlo Pacquée, een HZS-alumnus die zich sterk inzette voor de veiligheidsprocedures in de pasagiersvaart. Bij de nautische wetenschappen wordt het jaar opgedragen aan kapitein Fred Oostra (1946). Hij was tijdens zijn carrière gezagvoerder, kapitein-instructeur, docent en maritiem expert. "Kapitein Frederik Oostra was tijdens zijn actieve professionele loopbaan een voorbeeld van zelfdiscipline, gedegen professionalisme, denken en handelen en is nog steeds een voorbeeld voor de aankomende generatie van jonge zeelieden", klinkt het bij de officiële inhuldiging.  

Michiel Leen