Hilde Stepman: “Sommigen denken dat 'van Apzi' mijn familienaam is"

Als je naar de Zeebrugse private havenkoepel Apzi belt, is de kans groot dat management assistant Hilde Stepman de telefoon opneemt. 'Hilde van Apzi' is na dertig jaar een begrip in Zeebrugge.

“Er zijn mensen die mijn familienaam niet kennen”, lacht Stepman. “Ik zeg dan: 'Mijn naam is Hilde van Apzi, met kleine v.'”

Dat Hilde die bekendheid geniet in Zeebrugse havenmiddens, is niet verwonderlijk. Ze is al sinds 1990 actief op het secretariaat van de Zeebrugse havenkoepel. Haar carrièreoverzicht is van een zeldzame overzichtelijkheid: na haar studies Secretariaat moderne talen maakte ze – een kleine tussenstop bij de Nationale Bank daargelaten – vrijwel meteen de overstap naar Apzi. En daar vind je haar vandaag nog altijd. “Mijn enige andere collega met een vergelijkbare staat van dienst, Guy Depauw, ging twee jaar geleden met pensioen na zo'n 27 jaar. Ik werkte hier al toen hij begon.” In die periode werkte ze ook samen met drie Apzi-voorzitters: Marc Dubois, Erna Vienne, en sinds enkele jaren Marc Adriansens.

In die tijd heeft Hilde de invulling van haar taak wel grondig zien veranderen. “In technologisch opzicht is het werk niet meer te vergelijken. Toen ik begon werkten we nog met schrijfmachines en telexen. Management assistants heetten toen nog gewoon secretaresses. Vandaag hoort bijvoorbeeld het beheer van de website eveneens tot onze taken. Door de alliantie met Voka West-Vlaanderen werken we ook steeds meer rond lobbydossiers, dus ook inhoudelijk verandert de job nog steeds.”

Ambassadeur

Afkomstig uit buurgemeente Knokke-Heist, was de Zeebrugse haven geen onbekend terrein voor Hilde. “Ik denk wel dat ik intussen goed mijn weg ken in logistiek, haven en transport”, klinkt het understated.

In al die jaren groeide Hilde uit tot aanspreekpunt voor de bedrijven in de Zeebrugse haven. “Die ambassadeursfunctie neem ik zeker ter harte.” Heeft ze dan nooit gedacht aan een andere baan? “Ik heb enkele jaren geleden een boekhoudcursus gevolgd, maar die kennis pas ik nu toe op het werk bij Apzi. Ook voor de Zeebrugse scheepvaartvereniging, die niet over een eigen secretariaat beschikt, doe ik de boekhouding.”

Fusie

De evolutie naar een verregaande samenwerking  – of is het toch een fusie? – tussen Antwerpen en Zeebrugge, heeft volgens Hilde weinig gevolgen voor haar job. “Heel wat bedrijven hebben nu al vestigingen in beide havens: op bedrijfsvlak is er dus al heel wat samenwerking. De huidige gesprekken gaan toch vooral over de havenbesturen. Met de Antwerpse private havenvereniging Alfaport Voka werken we nu al nauw samen. Mijn job zal dus niet fundamenteel veranderen.”

En weg is Hilde ook nog lang niet. “Ik heb nog zo'n vijftien werkjaren voor de boeg. Na die dertig jaar doe ik deze job nog steeds graag. Het hoeft ook niet speciaal gevierd, die mijlpaal van dertig jaar. Ik ondervind dagelijks de appreciatie van de collega's, dat volstaat.”

Michiel Leen