The Crossover (Gent): Hells Angel met chihuahua teken van unieke mix

In de schaduw van Stora Enso in de Gentse haven ligt muziekclub The Crossover. Sandra De Waele en haar man Bart De Walsche moeten het zonder concerten stellen. "We hielden het hoofd boven water met de verkoop van t-shirts en cadeaubonnen."

Sinds september 2018 baat Sandra (47) The Crossover uit en daarmee vervulde ze meteen de grote wens van haar vriend Bart. “Zelf wou ik een gewoon café”, zegt Sandra. “Bart droomde dan weer van een muziekbar. Tijdens een fietstocht in 2015 kwamen we langs dit café en ik heb er meteen mijn hart aan verloren. Dit is al een café sinds de 18e eeuw, aanvankelijk onder de naam 'De Zwaan' en later onder tal van namen die verwezen naar ‘De Zwaan’. Het café was volledig afgeleefd maar ik zag meteen dat dit een unieke plek was.”

Geluk bij ongeluk

Het was uiteindelijk een geluk bij een ongeluk dat er voor zorgde dat het koppel The Crossover kon beginnen. “Een zware brand op oudejaarsavond van 2016 vernielde het pand volledig. Het gebouw werd opgekocht door een bevriend ondernemer die het verbouwde en het aan ons verhuurt”, zegt Sandra. “ Zonder die brand had ik deze zaak nooit kunnen runnen.”

Chihuahua

“Ik ben dan wel geen zaakvoerder maar het is mijn jeugddroom die uitkomt”, zegt Bart, die zelf ooit zanger was in meerdere stevige bands. “Op het vele paperassenwerk na is het nog beter dan we ons konden voorstellen. Het leuke is dat iedereen hier iedereen kent. Hier komen fabrieksarbeiders na hun shift, maar ook bikers en buurtbewoners. Enkele maanden na de opening kwamen hier een paar oudere mensen binnen. Een van de vrouwen had een chihuahua mee. Ongeveer gelijktijdig kwamen ook enkele ruige Hells Angels binnen. Een kwartier later zat die chihuahua op de schoot van een van die Hells Angels, tot groot jolijt van iedereen. Toen wist ik dat we een café hadden met een unieke mix aan mensen, net wat we wilden.”

Sinds midden maart moet The Crossover het zonder liveconcerten doen. “Het zal al snel 2021 zijn vooraleer we terug concerten kunnen organiseren”, zegt Sandra. “Dat doet echt wel pijn. De voorbije jaren hadden we er minstens een per week. Hier stonden al grote namen op ons podium zoals gitarist Uli John Roth van Scorpions.”

Snel terug normaal

“Gelukkig hebben we door corona ontdekt dat ons café ook zonder concerten volk blijft trekken. De rekeningen bleven wel binnen komen en gelukkig waren er de coronapremies en kochten onze klanten massaal t-shirts en cadeaubonnen die ze hier aan de bar kunnen opsouperen. Dat heeft ervoor gezorgd dat we het hoofd boven water konden houden. Laten we maar snel terug naar normaal gaan.”

The Crossover, Langerbrugge-Eiland 1, 9000 Gent
https://www.thecrossover.be/

Erik De Troyer