Havenfotograaf Luc De Cock: "De camera gaat mee op de kade" (+ foto's)

Je hebt scheepsspotters, bedreven scheepsspotters en dan heb je Luc De Cock. Negen jaar geleden begon Luc schepen in de Antwerpse haven te fotograferen. Intussen trok zijn werk de aandacht van rederij MSC en werd hij bekroond tot Havenheld.

Als ladinginspecteur op de terminal aan Kaai 1742 heeft De Cock alvast een voordeel ten opzichte van de concurrentie: hij kan van op de kade heel dicht bij de zeereuzen komen en beelden maken vanuit een perspectief dat voor de leek niet mogelijk is. Maar hij draait er zijn hand niet voor om om naar Lillo, Bath of Terneuzen te rijden als de kans op een geslaagd beeld daar groter is.

“Ik werk nu achttien jaar in de haven en blijf gefascineerd kijken hoe een schip door de sluis komt. Als je voor zo’n schip staat, merk je pas hoe gigantisch het is. Het doet me wat, als ik naast zo’n mastodont sta. Die enorme grootte probeer ik met een beeld over te brengen.”

Lens van schoonvader

De Cock begon negen jaar geleden te fotograferen, toen hij in de nalatenschap van zijn schoonvader – een hobbyfotograaf – op een mooie Nikonlens stuitte. “In een eerste fase deed ik vooral aan urban exploration. Maritieme thema’s verkennen was een logische, volgende stap”, klinkt het. Intussen valt zijn werk te bewonderen op de Facebookpagina Ship's World by Luc De Cock.

Luc leerde met vallen en opstaan de kneepjes van het vak door zelfstudie, tips van andere fotografen en online tutorials. Zijn ‘doorbraak’ in het wereldje van de scheepsfotografen kwam er toen hij de MSC New York fotografeerde (foto). De rederij gebruikte Lucs beelden in een folder en zo was zijn naam gevestigd. Ook zijn beelden van de Cosco Universe (het grootste vrachtschip dat ooit de Antwerpse haven aandeed) prijken inmiddels op een kalender. “Het is leuk als je foto’s op die manier worden opgepikt en gewaardeerd”, zegt Luc.

Kijken en vergelijken

Ook de collega’s op de kade weten van Lucs hobby. Als er een recordschip aanmeert, gaat de camera mee naar het werk. Of komt Luc in het weekend even langs om beelden te schieten. “Ik voel een zekere gedrevenheid, ja. Om het beste beeld te hebben, het beste plekje te vinden. Onder fotografen wordt veel gekeken en vergeleken.”

Het meest trots is hij op de beelden die hij schoot bij de doop van de MSC Maya. “Die beelden zijn zo gedetailleerd dat je de containernummers kunt aflezen. Voor die beelden ben ik speciaal in een kraan gekropen om ze te kunnen schieten. De rust die je daarboven voelt, is moeilijk te omschrijven.”

Michiel Leen