Haveneconoom prof. Eddy Van de Voorde zwaait af aan UAntwerpen

Haven- en luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde (UA) ging eerder deze week op emeritaat. Zijn studenten zwaaiden hem uit met de 'Gobelijn', de onderscheiding voor beste prof van het jaar.

Met een bescheiden plechtigheid in de gebouwen van de Universiteit Antwerpen eerden collega's en familieleden Eddy Van de Voorde bij zijn emeritaat. Die mijlpaal betekent evenwel niet dat Van de Voorde nu op zijn lauweren gaat rusten. “Nu mijn onderwijsopdracht erop zit, ga ik me opnieuw wijden aan mijn corebusiness: onderzoek. Ik werk momenteel aan zes boeken en er liggen zeker vijftien onderzoeksdossiers op me te wachten. Alleen de administratieve en beleidstaken laat ik achter. Het onderzoek is als een verslaving voor mij. Ik wil me ook meer toeleggen op mijn hobby, de heemkunde. Intussen verschijnt de zevende editie van het handboek Transport Economics.”

De wereld verkend

Van de Voorde denkt terug aan zijn mentor, prof. Gust Blauwens. “Hij heeft van mij een haven- en luchtvaarteconoom gemaakt, en mee de basis gelegd voor het feit dat onze onderzoeksgroep tot een internationale referentie uitgroeide. Dat is een collectieve prestatie geweest, wars van het individualisme van de academische wereld. Intussen wordt de basis gelegd van een vierde generatie onderzoekers binnen die groep. Ik heb de kans gehad om aan het MIT (Massachusetts Institute of Technology), TU Delft en de Sapienza Universiteit in Rome te doceren. Dankzij deze job heb ik de wereld verkend.”

Vanuit Italië liggen er ook al enkele invitaties klaar voor gastcolleges. “In Italië 'pieken' proffen tussen hun 65e en hun 75e. Ik zal die uitnodigingen selectief invullen en doorgaan zolang mijn gezondheid het toelaat.”

Professor Gobelijn 

Voorafgaand aan het interview liet Van de Voorde weten dat het emeritaat als thema hem niet zoveel deed. “Ik ben geen emotioneel type, maar ben geraakt door de attenties van de studenten en de collega's. In december bijvoorbeeld, bij mijn laatste college voor een grote groep, en nu ook weer bij de presentatie van het Liber Amicorum, met bijdragen van onder andere Hilde Crevits en Marc Van Peel.” De studenten toonden hun waardering afgelopen woensdag door Van de Voorde voor de tweede maal in zijn carrière te onderscheiden met een Gobelijn, de trofee voor de beste prof.

En nu gaat Van de Voorde het voor zijn doen 'rustig aan doen': “Geen werkweken van tachtig uur meer, maar veertig à vijftig uur. Ik ga me anders organiseren. In die zin is corona 'a blessing in disguise' geweest: ik heb me zachtjesaan kunnen voorbereiden op een nieuw ritme.”

Michiel Leen