Gentse ex-dokwerker start restaurant in Antwerpen

Gentenaar Koen Mortier komt naar Antwerpen met zijn restaurantketen Fitchen. Mortier werkte jarenlang als havenarbeider, maar waagde de sprong naar de horeca.

De naam Fitchen is een samentrekking van Fit en Kitchen. De vlag dekt de lading: Mortier wil in de Fitchenrestaurants gezonde en evenwichtige maaltijden aanbieden die spieropbouw en gewichtsverlies bevorderen. “Ik ben sinds mijn vijftiende met fitness bezig en heb nog gewerkt als personal trainer”, zegt Mortier (36). “Het idee is om een snelle en evenwichtige hap te bieden aan drukbezette mensen.”

Inmiddels heeft de keten in Gent drie vestigingen en opende een filiaal op de Antwerpse Meir. “We willen in Antwerpen hetzelfde doen als in Gent: een 'flagship' en enkele bijkomende vestigingen”, zegt Mortier.

Vier generaties dokwerkers

Het stond nochtans niet in de sterren geschreven dat Koen ooit restauranthouder zou worden. “Mijn familie kent vier generaties havenarbeiders”, klinkt het. “Veel neven en ooms werken er nu nog. Ik heb het ook tien jaar gedaan. Na de werkuren was ik nog als personal trainer actief. Ik voelde het toen al wel kriebelen om zelfstandige te worden. Als havenarbeider was ik actief bij de vakbond. Maar ik heb het altijd met de bonden en de bazen goed kunnen vinden.”

“In mijn huidige activiteit kan ik creativiteit aan de dag leggen en mijn eigen stempel drukken. Dat heb je met het werk op de kade niet. Wellicht was ik me op termijn gaan vervelen. Dan volg ik liever mijn passie.”

Samen met zijn toenmalige partner zette Koen zijn eerste stappen in de horeca met het restaurantconcept Fithap, dat ook in Antwerpen aanwezig was. “Een verschil in visie zorgde ervoor dat ik mijn eigen weg ging”, zegt Koen. Fitchen differentieert zich door de focus op snelheid en efficiëntie, de 'logistieke kant', zoals Koen het noemt.

Oud-collega's op bezoek 

De oud-collega's uit de haven vinden de weg naar Fitchen. Heeft Koen er dan nooit aan gedacht een vestiging te openen in het havengebied? “We krijgen veel bedrijfsbestellingen, maar door de grote afstanden in de havengebieden zou je weinig passage hebben op die plek. In een kantoorbuurt is dat anders. Maar misschien behoort een catering- of leveringsactiviteit ooit tot de mogelijkheden.”

Michiel Leen