Freek Schuermans van volle zee naar wal bij scheepshersteller Navitec

Na een periode op zee kiest Zeevaartschool-alumnus Freek Schuermans voor een carrière bij scheepshersteller Navitec. Ook in die functie maakt hij heel wat kilometers. De heimwee naar het leven aan boord is overigens niet helemaal weg.

Als alumnus van de Antwerpse Hogere Zeevaartschool werkte Freek Schuermans een tijd lang als Marine Engineer voor baggeraar DEME. De 26-jarige Kempenaar ruilde het ruime sop evenwel voor de wal en is nu assistant-projectmanager bij de Antwerpse scheepshersteller Navitec.

Zes weken thuis

“Ik werkte als trainee engineer voor DEME en was vooral in Nigeria actief”, blikt Freek terug. “Een interessante job, maar het werkritme met zes weken 'op' en zes weken 'af' lag me niet. Tijdens die zes weken thuis had ik niet veel om handen. De eerste weken heb je nodig om te recupereren, maar in de daaropvolgende weken is het moeilijk om iets van ontspanning te organiseren. In je omgeving is iedereen gewoon aan het werk.”

In juni vorig jaar maakte Freek de overstap naar scheepshersteller Navitec. Om nog wat meer ervaring op te bouwen, werkte hij eerst een jaar als mechanieker aan boord om allerhande herstellingen mee uit te voeren. Daarna maakte hij de overstap naar het bureau om als junior ship repair manager projecten mee voor te bereiden en op te volgen. “Geen enkele job aan boord is gelijk. Het kan zijn dat je op twee zusterschepen exact dezelfde job moet uitvoeren binnen een totaal andere situatie. Het blijft altijd een uitdaging om de best mogelijke oplossing te zoeken.”

Speciale sfeer

Wat niet wil zeggen dat het varen hem niets meer zegt. “Ergens mis ik het soms wel. Aan boord heerst een speciale sfeer, een zekere vrijheid. Maar de realiteit op zee is zeker niet altijd rozengeur en maneschijn.”

Recent verhuisde Freek naar de wijk 'den Dam' in Antwerpen. “Binnen het bedrijf wil ik nog verdere opleiding volgen, nog meer inzichten opdoen en een meer ervaren scheepshersteller worden,” besluit Freek.

Michiel Leen