Franse Aurélien, derde generatie van zeebonken, kiest Zeevaartschool

Net als zijn grootvader en zijn vader, kiest de Franse student Aurélien Ferlaud voor een carrière op zee. Anders dan zijn voorouders verkiest hij de Antwerpse Hogere Zeevaartschool boven haar Franse evenknie.

De 23-jarige Aurélien Ferlaud is een van de geportretteerden in de reeks #PortPeople op de Instagramaccount van Port of Antwerp. Afkomstig uit Nice streek hij in september vorig jaar neer in Antwerpen voor zijn opleiding Nautische Wetenschappen aan de Hogere Zeevaartschool. Aurélien komt uit een familie van zeevaarders. "Mijn grootvader en mijn vader waren beiden bij de Franse marine", vetelt hij. "Grootvader was een hoge officier die deelnam aan alle belangrijke conflicten sinds de Tweede Wereldoorlog. Mijn vader werkte als militair arts. Zelf heb ik het minder voor de militaire mindset. Ik wil liever in de commerciële vaart gaan." 

Zijn keuze voor de Antwerpse Hogere Zeevaartschool (HZS) mag opvallend lijken, maar voor Aurélien was het de logica zelve. "De Antwerpse opleiding heeft een goede internationale reputatie. België is een centraal gelegen land dat je veel opportuniteiten biedt om internationale contacten te leggen. Het feit dat ik de opleiding in het Frans kan volgen, heeft ook meegespeeld." 

Van (groot)vader op zoon

Aurélien ziet zichzelf over enkele weken in de olie- en gaswinning, maar ook een Poolexpeditie prikkelt zijn fantasie. Hij kreeg de liefde voor de zee mee van thuis. "Toen mijn grootvader nog leefde, sprak ik er vaak over met hem. Vandaag staan de vakanties met het gezin nog altijd in het teken van de zee. We gaan naar Corsica en gaan daar hele dagen het water op om te vissen."

Het leven in Antwerpen bevalt Aurélien wel. "Je ziet hier een enorme diversiteit aan schepen en eenmaal je het oude stadscentrum achter je laat, ben je al aan het begin van het havengebied. Bovendien ontmoet je hier veel mensen die al in de sector zitten. De opleiding is ook van hoog niveau: je komt hier met meer ervaring van de schoolbanken dan in Frankrijk."

Michiel Leen