Havenexpert Frank Neyts (Portilog): “Elk individu is verantwoordelijk”

Portilog versterkt haar aanbod opleidingen in Zeebrugge en trok onder meer de gepassioneerde havenkenner Frank Neyts aan. Met 35 jaar ervaring kan hij als geen ander duiden hoe in het havenkluwen elke persoon een verantwoordelijkheid draagt.

“De ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel”, zegt Frank Neyts, freelancelesgever in het Zeebrugse luik van opleidingsverstrekker Portilog. Dat klinkt misschien als een cliché maar na 35 jaar dienst bij CMA GCM en ICO en 28 jaar als maritiem journalist, weet hij waar de klepel hangt.

“Wanneer ik nieuwkomers in de haven wegwijs maak, trekken ze grote ogen over welk ingewikkeld kluwen dat is. En vooral hoe uit elke gebeurtenis een actie door een andere speler volgt. In het maritieme en logistieke model draagt elke individuele persoon een grote verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld is het noodzakelijk een document correct in te vullen en door te geven opdat een volgende actie zou kunnen plaatsvinden.”

Rode draden

In april gaf hij voor het eerst kennismakingslessen bij Portilog. Straks neemt hij opnieuw het woord voor de ‘Havenintro Zeebrugge’ (10 september) en ‘Havenkennis Zeebrugge’ (10 oktober).

“Een haven is een complex geheel waarin iedereen elkaar nodig heeft. Wie in een bepaalde functie in een bedrijf komt werken, heeft vaak geen overzicht. Het valt me ook op dat nieuwe buitenstaanders niks, niks, niks van de havenwereld kennen. Daarom help ik ze op weg door mijn lessen en met bezoeken aan de dokken en terminals. We krijgen daarbij de volledige samenwerking van bedrijven zoals CSP Zeebrugge, Stora Enso, autoterminals ICO en Wallenius Wilhelmsen en vervoerders op de Transportzone. Na dat bad van twee dagen hebben de deelnemers zicht op de rode draden die de spelers in de haven met elkaar verbinden.”

Gericht op Zeebrugse behoeften

Portilog breidde haar aanbod van actuele en praktijkgerichte opleidingen uit met thema’s die gericht zijn op de specifieke behoeften van de Zeebrugse havengemeenschap. De cursussen en sessies zijn bestemd voor enerzijds nieuwe medewerkers die vertrouwd willen geraken met de werking en de activiteiten van de haven. Anderzijds zijn er opleidingen voor het management, medewerkers, klanten en leveranciers van bedrijven. Ook mensen die gewoon geïnteresseerd zijn, kunnen inschrijven.

Het opleidingsjaar start op dinsdag 10 september en omvat diverse tijdsefficiënte cursussen. Deze kunnen overdag of ’s avonds plaatsvinden.

Van digitalisering tot gevaarlijke goederen

Nieuwe blikvangers in Zeebrugge zijn: dagcursus ‘Gevaarlijke goederen per spoor’ (17 oktober), tweedaagse avondcursus ‘Roro’ (19 en 21 november), tweedaagse avondopleiding ‘Documenten internationale handel’ (9 en 16 december), avondsessie ‘Incoterms 2020’ (18 februari 2020) en ochtendcursus over de douanewebapplicatie ‘Tarbel-Taric’ (19 februari).

Voorts staan op het programma: ‘Havenintro Zeebrugge’ (10 september), ‘Havenkennis Zeebrugge’ (10 oktober en 23 april 2020), ‘Bill of lading refresh’ (8 oktober), zesdaagse avondopleiding ‘Data-analyse voor haven en logistiek’ (van 9 oktober tot 20 november), driedaagse ochtendcursus ‘Digitalisering: trends & tools voor haven en logistiek’ (5, 12 en 19 maart 2020).

Douane en fiscaliteit

Het douaneaanbod omvat onder meer een tweedaagse dagcursus ‘Initiatie Douane en Accijnzen’ (18 en 25 november en 11 en 18 mei), een ochtend ‘Douane update’ (16 december) en een vijfdaagse ochtendcursus ‘AEO self assessment’ (5 februari tot 2 april 2020).

Over fiscaliteit en wetgeving kunt u bijleren tijdens een dag ‘Btw voor bedrijven in de haven’ (3 december) en een dag ‘Btw bij in- en uitvoer’ (25 maart 2020).

De volledige kalender van de opleidingen van Portilog in heel Vlaanderen vindt u op www.portilog.be.

Roel Jacobus