Flows Logistics Thesis of the Year: Jens De Blende over Brucargo

De ‘Flows Logistics Thesis of the Year’ beloont het beste eindwerk van de logistieke opleidingen. Op 17/10 wordt de winnaar gekozen. Wij stellen u graag genomineerde Jens De Blende voor. Hij maakte een eindwerk over de optimalisatie bij Brucargo. 

Jens De Blende is gefascineerd door digitalisatie en innovatie. Tijdens zijn opleiding Logistiek Management aan HoGent bezocht hij verschillende bedrijven en industrieterreinen. BRUcargo was er een van. “Op het speeddating-evenement van onze school was Air Cargo Belgium ook aanwezig. Voor mij was BRUcargo de ideale plaats om een overzichtelijk beeld te krijgen van de luchtvrachtsector.”

Concreet project

Tijdens zijn stage bij Air Cargo Belgium onderzocht hij voor zijn bachelorproef de Landside Management Processen. Hij ging na hoe Air Cargo Belgium het import- en exportproces tussen cargohandlers en freightforwarders efficiënter kon doen verlopen. De Acceptance and Delivery app FWDR, de eerste mobiele applicatie van BRUcloud op initiatief van Brussels Airport Company, moet een antwoord bieden op het inefficiënte en papiervervuilende proces tussen beide spelers. “Op papier was er al een schets gemaakt van die app”, legt Jens De Blende uit. “Op basis van input van bedrijven op BRUcargo heb ik de scope van de applicatie uitgeschreven en het zo tot een concreet project gemaakt.” Deze scope werd eerst gevalideerd door Brussels Airport, zodat op basis daarvan nadien de ontwikkelingen door Nallian konden starten. De proefversie start in november met een vijftal bedrijven.

Project voor community

Het unieke aan de bachelorproef is dat die niet op één bedrijf focust, maar op een hele community, legt De Blende uit. “De applicatie zal veel spelers ten goede komen. Op termijn zal die nog uitgebouwd worden naar naburige luchthavens of zelfs over de hele wereld. Nergens anders is een dergelijke app ontwikkeld. Daarom was het ook fijn om bij Air Cargo Belgium mijn stage te doen. Brussel is een pionier op dat vlak en wereldspeler."

Logistiek en sales combineren

Jens De Blende heeft lang getwijfeld tussen werken of verder studeren. Uiteindelijk koos hij toch voor handelswetenschappen aan UGent. “Mijn afstudeerrichting wordt waarschijnlijk commercieel beleid. Ik zie het wel zitten om later het logistieke en het commerciële aan elkaar te koppelen, door sales te doen, onderhandelingen te voeren en nieuwe spelers en klanten aan te trekken.”

VIP-ontbijt

Jens De Blende is met zijn thesis een van de zes finalisten van de gloednieuwe Flowsaward. Het oordeel van de jury wordt op donderdag 17 oktober bekendgemaakt op het ontbijtevent van Flows tijdens Transport & Logistics. Uitzonderlijk kan u op dat event ook als VIP aanwezig zijn. Meer info over inschrijvingen, het VIP-ontbijt en de uitreiking van de award leest u hier

Melanie De Vrieze