Flows Logistics Thesis of the Year: Dries Goukens over Zijderoute

De ‘Flows Logistics Thesis of the Year’ beloont het beste eindwerk van de logistieke opleidingen. Op 17/10 wordt de winnaar gekozen. Wij stellen u graag genomineerde Dries Goukens voor met zijn eindwerk over de effecten van de Nieuwe Zijderoute.

Dries Goukens verdiepte zich voor zijn bachelorproef aan de Karel de Grote Hogeschool in de Nieuwe Zijderoute. Hij ging na voor welke uitdagingen de deelnemende landen staan om die handelsroute optimaal te benutten en welke impact dit zal hebben op België en meer bepaald op Antwerpen. “Ik heb dit onderwerp gekozen door mijn interesse in logistiek en geopolitiek", legt hij uit. "De Nieuwe Zijderoute is een project met een grote invloed op de hele wereld. Aangezien ik ook mijn stage deed in Rusland en Kazachstan en dat belangrijke landen zijn voor de Nieuwe Zijderoute, vielen alle puzzelstukjes samen.”

Impact op Antwerpen

De Nieuwe Zijderoute kan een grote invloed hebben op de Belgische economie, zo leerde Dries Goukens uit zijn bachelorproef. “Antwerpen kan zijn functie als distributiehaven verliezen ten voordele van Piraeus, de haven in Athene en de eerste aanloophaven in Europa. Aangezien Antwerpen de motor is van de Belgische economie, kan dat best een grote impact hebben. Met die radicale verandering houdt de haven van Antwerpen het best rekening.” 

Inside-informatie

“Uniek aan de bachelorproef is dat het onderwerp nog niet zo veel behandeld is”, zegt Goukens. “Tijdens mijn opleiding logistiek management heb ik er nauwelijks uitleg over gekregen. Mijn informatie heb ik niet alleen uit boeken en papers gehaald. Ik ging 'in the field' en nam interviews af in Rusland en Kazachstan. Ik ben ook naar de grens tussen China en Kazachstan getrokken, heb er de drooghaven van Khorgos bezocht en werknemers en ex-werknemers geïnterviewd. Daardoor kreeg ik info over corruptie langs de route. Via officiële kanalen krijg je die inside-informatie niet. Dat maakt vooral het verschil.”

Dries Goukens is blij met de nominatie. “Het is leuk om aan de Flows Logistics Thesis of the Year deel te nemen, de andere genomineerden te leren kennen en bij te leren over de onderwerpen waarover zij hun thesis hebben geschreven. Ik kijk er al naar uit om de bachelorproef te presenteren, zodat er aandacht gaat naar het onderwerp.” Momenteel studeert hij nog verder – een schakeljaar handelswetenschappen aan KU Leuven – maar werkt ook als student bij een expediteur.

VIP-ontbijt

Dries Goukens is een van de zes finalisten van de gloednieuwe Flowsaward. Het oordeel van de jury wordt op donderdag 17 oktober bekendgemaakt op het ontbijtevent van Flows tijdens Transport & Logistics. Uitzonderlijk kan u op dat event ook als VIP aanwezig zijn. Meer info over het event, inschrijvingen en de uitreiking van de award leest u hier

Melanie De Vrieze