Alexandra Bogaert (Move Intermodal) wint 'Flows Rookie of the Year'

Alexandra Bogaert (Move Intermodal) sleept de titel van 'Flows Logistics Rookie of the Year 2021' in de wacht. Bogaert overtuigde de jury met een originele presentatie over het belang van een menselijk draagvlak voor procesverbetering.

Voor de derde keer reikte Flows de onderscheiding voor de 'Logistics Rookie of the Year' uit. Drie finalisten namen het vandaag tegen elkaar op tijdens de uitreiking van de Flows Awards op de beurs Transport & Logistics in Antwerpen. Alexandra Bogaert, management trainee bij Move Intermodal, haalde het van Jan Dekeyser (MPET) en Frederik Van den Eynde (Manuport Logistics). 

Glaasje water 

Alexandra opteerde voor een opvallende presentatie. Zonder powerpoint, maar wel geflankeerd door twee banners van haar bedrijf, een blanco flipchart en een karaf met water en drie lege glazen. Aan het begin van haar verhaal goot Alexandra het ene glas vol, het andere halfvol, en de inhoud van het laatste glas laat ze op de grond pletsen. "Een op drie projecten die je in gang zet, faalt. Dat is tijd, geld en energie die even verloren zijn als het water dat net op de vloer gespat is", stak ze van wal.

Met dit originele beeld begon Alexandra haar verhaal over de moeilijkheden die je als 'excellence team' ondervindt als je nieuwe verbeterings- en optimalisatieprojecten invoert op de werkvloer. "Er ontstaat een kloof tussen wat het management wil en wat er op de werkvloer gebeurt. (tekent kloof op flipchart) De persoonlijke factor is de sleutel tot optimalisatie. We willen allemaal snel innoveren, maar we mogen niet vergeten een draagvlak te creëren bij de werknemers. Je moet leren wandelen voor je begint te lopen. De kloof dichten kan alleen door elkaar voortdurend te begrijpen." 

Drie ambassadeurs 

Juryvoorzitter Carole Lamarque (Duval Union) benadrukte de sterke punten van de drie kandidaten. "Jan staat voor een geweldige uitdaging: continue verbetering in een groot bedrijf met groot marktaandeel, waar eveneens een kloof overbrugd moet worden tussen het management en de mensen die het beleid moeten uitvoeren. Frederik presenteert zijn casus met oprechte passie, als een echte ambassadeur van onze industrie. Data zijn belangrijk voor iedereen, ze zijn als het ware het nieuwe water." 

Er kan evenwel maar één winnaar zijn. De jury loofde Alexandra's aandacht voor het menselijke aspect en de invloed ervan op de betrokkenheid en motivatie van medewerkers. Met nog meer cijfers en feiten zou haar verhaal nog overtuigender zijn geweest, maar haar ambassadeurschap en drive stonden voor de jury buiten kijf. De trofee en een cheque van 2.000 euro, geschonken door Ion Logistics, gaan naar Alexandra. 

"Ik ben ervan aangedaan en voel me zeer vereerd", zegt Alexandra na de prijsuitreiking aan Flows. "Het is fijn om te zien dat de collega's zijn komen supporteren. Ik ga niet onder stoelen of banken steken dat ik nerveus was bij het begin van de  presentatie, maar eenmaal ik in mijn flow zat, ging het vlot. Ik was wel gekomen om te winnen. De nominatie binnen het bedrijf was de basis, de finaleplaats de slagroom, en de winst de kers op de taart." 

Etentje met collega's

Hoe zou de kersverse winnaar een volgende lichting kandidaten motiveren om mee te doen? "Het is een geweldige ervaring. Het geeft je de kans om eens stil te staan bij je eigen werk en de toegevoegde waarde daarvan. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om een uitgebreide presentatie te geven en krijg je de kans om contacten te leggen." 

En wat gebeurt er met de 2.000 euro prijzengeld? "Ik ga de collega's trakteren op een lekker etentje en de rest gaat op de spaarrekening om later iets leuks mee te doen." 

Michiel Leen