Fernand Huts opent nieuw museum in Antwerpen

Katoen Natie-topman Fernand Huts plant een nieuw museum in Antwerpen, gewijd aan de Cobrabeweging. Waar het museum precies zal komen, moet in de loop van 2020 duidelijk worden. Ook heeft Huts nog twee expo's met barokke en Vlaamse meesters in petto.

Fernand Huts kondigt in De Morgen de komst aan van een nieuw privémuseum in Antwerpen, gewijd aan de Cobrakunst. Cobra staat voor Copenhagen-Brussel-Amsterdam, de drie hoofdsteden van waaruit de toonaangevende kunstenaars uit de beweging opereerden. Onder hen een aantal Belgen zoals Pierre Alechinsky, Hugo Claus en Christian Dotremont. Huts bezit via zijn kunststichting The Phoebus Foundation een van de grootste collecties vroege werken van schilders uit die stroming. Zijn echtgenote Karine Van den Heuvel zal het museum leiden. 

De locatie van het nieuwe museum wordt later op het jaar bekendgemaakt. Het wordt sowieso een druk expojaar voor Huts: in het Antwerpse Snijders&Rockoxhuis start op 14 maart de expo 'Blind Date' met portretten uit de renaissance en de barok. In december 2020 opent in het Museum aan de Stroom (MAS) de expo 'Van Memling tot Rubens' met drie eeuwen Vlaamse schilderkunst, van de 15e tot de 17e eeuw. 

Maritieme museumspelers

Huts is overigens niet de enige maritieme speler die actief is in de Antwerpse museumwereld. Twee jaar geleden opende de Nederlandse reder Harry Rutten in de buurt van Het Steen het museum De Reede, met grafisch werk van onder andere Munch en Rops. Het Van Mieghem-museum is dan weer gehuisvest in het Redershuis op de Ernest Van Dijckkaai, dankzij het mecenaat van de redersvereniging KBRV.

Michiel Leen