Jubileum rederij CMB (en meer) in de kijker op expo Antwerpse MAS

Een gratis expositie in het Antwerpse Museum aan de Stroom zet de maritieme geschiedenis van Antwerpen in de kijker. Ook het 125-jarig jubileum van rederij CMB komt aan bod in deze expo, die dient als opwarmer voor een permanente maritieme etage.

De wandelboulevard van het Antwerpse Museum aan de Stroom (MAS) staat dezer dagen volledig in het teken van de scheepvaart. Imposante scheepsbovenaanzichten van de Duitse fotograaf Dirk Brömmel (foto) worden afgewisseld met beelden uit de rijke maritieme geschiedenis van Antwerpen. "Het 125-jarig jubileum van de rederij CMB is de directe aanleiding", geeft Jan Parmentier, beheerder maritieme collecties voor 1830, mee. "De expositie biedt evenwel een breder perspectief op de maritieme historie van Antwerpen zoals ze zich vanaf het einde van de 18e eeuw ontwikkelde." 

Historisch havenhart 

Het Museum aan de Stroom bevindt zich tussen het Bonaparte- en het WiIllemdok, de twee dokken die het startschot vormden van de haven zoals we die nu kennen. "De beelden van Brömmel tonen scheepstypes uit de hele wereld, van cruiseschepen tot Vietnamese vissersboten. Daartussenin: beelden uit de archieven van het MAS en de collectie van CMB", weet Parmentier. "Elke etage staat in het teken van een bepaalde periode uit de geschiedenis van de haven." 

Uit de verzameling komen namen naar voor die doen dromen: Red Star Line, Armement Deppe, Compagnie Belge Maritime du Congo enzovoort. "Voor de huidige bezoeker en veel Antwerpenaren is de haven veraf, terwijl de schepen vroeger tot vlakbij het Steen kwamen", zegt Parmentier. "De haven was vroeger tastbaarder." 

Maritieme etage

Deze expositie geldt overigens als teaser voor een groter maritiem project binnen het MAS. Het museum heeft plannen voor een permanente 'maritieme' verdieping op de zesde etage, waarin ook het koloniale verleden aan bod komt. "De coronacrisis heeft voor enige vertraging gezorgd", erkent Parmentier. 

Een bezoek aan de expositie is gratis, maar uit voorzorg rond COVID-19 vraagt het MAS wel enkele maatregelen in acht te nemen: het museum laat nu een beperkt aantal bezoekers toe in vaste tijdsblokken. Ticketverkoop aan de balie is niet mogelijk, je moet een ticket online kopen. Zonder ticket kan je ook niet naar de wandelboulevard of het panoramadak. Ook bezoekers die recht hebben op gratis toegang, moeten online een ticket reserveren.

Michiel Leen