Eugène Vanfleteren neemt afscheid van visionair en patriarch Saadé

Jacques Saadé, topman van CMA CGM en die zondag 24 juni overleed, werd vrijdag begraven in de kathedraal van Marseille. Eugène Vanfleteren werkte bijna twintig jaar met Saadé samen aan het hoofd van de Belgische afdeling. Hij kijkt ontroerd terug.

Achttien jaar werkte Vanfleteren met Saadé samen, tot aan zijn recente pensionering. “Ik neem afscheid van een belangrijk stuk van mijn leven”, klinkt het. “Toen ik bij CMA aan boord kwam, was het bedrijf veertiende van de wereld. Dat het bedrijf vandaag bij de grootsten hoort, is te danken aan de visionair die Saadé was. Bij de overname van CGM dacht iedereen dat hij zijn hand overspeelde. En kijk waar we nu staan. Hij zag als eerste het potentieel van China, van Afrika. Saadé was een echte trendsetter.”

Bij de arm 

Saadé was een echte patriarch, weet Vanfleteren. “CMA CGM bleef altijd een familiaal bedrijf. Saadé wist waar hij heen wilde, liet zich uiteraard bijstaan door een team, maar hij nam de beslissingen, en die moesten gerespecteerd worden.”

“Hij kon je echt bij de arm nemen en je al wandelend zijn gedacht zeggen. Soms was hij ook heel outspoken over wat hem niet zinde.”

"Quelqu'un de la famille"

Toen de Nederlandse afdeling in de problemen kwam, wist Saadé Vanfleteren te overtuigen om die afdeling opnieuw op de rails te zetten met de gevleugelde woorden: “Il nous faut quelqu’un de la famille.”

Dat Saadé ernstig ziek was, was Vanfleteren al langer bekend, maar het afscheid komt toch nog als een verrassing. “Mentaal heb je al afscheid genomen, je wist dat het eraan zat te komen, maar toch. Je neemt afscheid van een stuk van je leven. Maar ik koester de plezierige momenten die we samen hebben beleefd.”

Michiel Leen