Erwin Verstraelen (Port of Antwerp) 'European Digital Leader'

De internationale netwerkorganisatie CIONET roept Erwin Verstraelen uit tot 'European Digital Leader' in de categorie 'Public'. Hij is chief digital & innovation officer Port of Antwerp.

Voor Verstraelen is het niet de eerste bekroning, maar deze Europese trofee laat hem niet onberoerd. “De erkenning is een bevestiging voor onze visie. Havens hebben geen innovatief of digitaal imago, ook al klopt dat beeld niet met wat er op het terrein gebeurt. Onze aanpak in Antwerpen spoorde met de formele selectiecriteria van CIONET: de breedte van de digitale initiatieven, de grondige link met de strategie van Port of Antwerp en het feit dat we de haven openstellen als innovatieplatform. We doen ook meer dan gewoon infrastructuur bieden. Voor een project als Seafar, dat afstandgestuurde vaartuigen bouwt, zijn we ook met wetgevers gaan praten. Innovatieve bedrijven gebruiken de brandname 'Port of Antwerp' ook wanneer ze elders in de wereld hun producten gaan pitchen."

Ecosysteem

"Ecosystemen zoals NxtPort, Chainport, The Beacon, de toekomstige Maritieme Campussen en de samenwerking met de Universiteit Antwerpen zijn hefbomen in de realisatie van onze digitale strategie. Met NxtPort en C-point bouwen we bovendien aan de digitale supplychain in de haven van Antwerpen en het strategische hinterland. Certified pick-up, de digitalisatie van het container import process krijgt momenteel volle aandacht", gaat Verstraelen verder. 

Het juryrapport heeft het over “verbluffende prestaties bij het veranderen van de belangrijkste haven voor de Europese economie in een innovatiehub: het bouwen van strategische partnerschappen met geavanceerde technologiebedrijven, het laten groeien van het ecosysteem voor start-ups en het bouwen van het digitale DNA van de haven. Ook voor het consequent streven naar grootsheid in zijn carrière en het leiden van zijn teams om de lat steeds hoger te leggen.”

"Knokken om vooruit te gaan"

“Met deze award zijn de inspanningen van heel veel mensen beloond. Het is een erkenning voor wie dag en nacht mee knokt om vooruit te gaan. Ook voor het Havenbedrijf is het een bevestiging, een baken dat we verzet hebben. Zo komen we morgen nog gemotiveerder naar het werk.”

Het werk is niet af. “Bedrijven moeten beseffen dat er momenteel een perfecte storm gaande is: de combinatie van de impact van COVID-19 en geopolitieke strubbelingen. Het is nu een kwestie van krachten bundelen. De fundamenten zijn gelegd. In de komende jaren komt het erop aan op het vlak van digitale innovatie te versnellen en te verdiepen, in de eerste plaats in de logistieke werking”, besluit Verstraelen.

Michiel Leen