DUO for a JOB: werken bij Katoen Natie, studeren voor bankier

DUO for a JOB is het buddyproject dat buitenlandse werkzoekenden koppelt aan een ervaren Vlaamse begeleider. Het verwelkomt zijn honderdste duo in iets meer dan een jaar.

Een van de succesverhalen van het project is de ontmoeting tussen de jonge Syrische vluchteling Ahmad Yabroudi en zijn mentor, de journalist Bert Verbeke. Yabroudi moest door de oorlog zijn land verlaten en belandde in België. Via de VDAB kwam hij bij DUO for a JOB terecht. Samen met Bert maakten ze snel werk van een job voor Ahmad. “Ik werk nu al enkele maanden bij Katoen Natie in het magazijn”, zegt Ahmad. “Bert heeft me vaak geholpen met sollicitaties. Hij is een echte vriend geworden.”

Op weg naar eigen zaak 

Yabroudi is best in zijn schik met zijn job bij Katoen Natie, maar hij maakt duidelijk dat het niet zijn eindpunt is. “Ik heb twee diploma’s, een van de hogeschool en een van de universiteit. In mijn thuisland was ik bankier. Ik zou graag een eigen zaak opstarten.” Hij laat er geen gras over groeien: Yabroudi werkt in het weekend voltijds bij Katoen Natie, zodat hij tijdens de week opleidingen kan volgen. Een diploma bedrijfsbeheer van Syntra heeft hij al op zak, een kwalificatie voor Nederlands zit in de pipeline.

Yabroudi is duidelijk het type dat niet bij de pakken blijft zitten. Toch hamert hij op het belang van de coaching door DUO for a JOB. “Aan mensen in mijn situatie zou ik zeggen: probeer het eens. Je moet mensen motiveren. Als dat lukt, zullen ze sneller een job vinden.”

Mentor Bert Verbeke gelooft rotsvast in de slaagkansen van zijn 'mentee' Ahmad. “Het was belangrijk dat hij aan het werk was tout court, niet dat hij hier meteen dezelfde job kon doen als vroeger in Syrië”, zegt Verbeke. “De verschillen tussen de bankensectoren hier en in Syrië zijn te groot. Ahmad volgt nu verschillende opleidingen en wil in vredestijd printers en IT-materiaal naar Syrië gaan exporteren.”

Intens contact

Verbeke en Yabroudi trokken zes maanden lang intensief met elkaar op. “Ik heb grondig de tijd genomen om hem te leren kennen. DUO for a JOB leidt de mentoren op om de psychologische aspecten zeker mee te nemen. Inleving is heel belangrijk. Ik schrijf vaak over bedrijven, dus kon ik mijn netwerk inschakelen in de zoektocht naar een job. Die een-op-eenbegeleiding opent deuren. Intussen heb ik ook een Somalische jongen succesvol begeleid op zoek naar werk.”

Over zijn engagement hoeft Verbeke niet lang na te denken. “Als je de kans krijgt om mensen op die manier te helpen, moet je dat doen. Ik probeer meer mensen te werven voor de organisatie.”

Steile ambitie 

Ook Carlos Rovzar, die de werking in Antwerpen coördineert, is tevreden. “Op 16 maanden tijd hebben we in Antwerpen 100 duo’s begeleid. Een deel van onze mentees vindt de weg naar de haven, bij bedrijven als Boeckmans en Katoen Natie. Onze kandidaten hebben ook interesse in de maritieme en logistieke sector. We willen de relatie met de maritieme sector nog vergroten. De sector kan wel wat extra diversiteit gebruiken, en de werkgevers krijgen een gemotiveerde werknemer aan boord die, dankzij het intensieve contact met zijn mentor, getraind is in de gewenste attitudes.”

De ambities voor de toekomst zijn hoog: tegen 2020 zouden 800 extra duo’s moeten worden opgestart. Daartoe is elke steun vanuit het bedrijfsleven en de overheid welkom.

Meer info vindt u hier. U kunt de Antwerpse afdeling ook altijd mailen.

Michiel Leen