Drie jaar Lerend Netwerk Hr Haven Zeebrugge-Oostende van Apzi-Voka

Ons nieuwste magazine focust op Levenslang Leren in de Logistiek. Wat snel opgang maakt in de sector, zijn 'Lerende Netwerken'. In West-Vlaanderen zitten de hr-verantwoordelijken uit de havensector al drie jaar in zo'n lerend netwerk.

“Hr-verantwoordelijken uit dezelfde sector en regio herkennen elkaars noden. Het klikte van bij het begin om informatie uit te wisselen, ook buiten de groepsbijeenkomsten”, klinkt het bij de deelnemers van het Lerend Netwerk Hr Haven Zeebrugge-Oostende van Apzi-Voka. Ze halen al drie jaar het maximum uit hun hechte interactie en zijn vastbesloten om levenslang van elkaar te blijven leren.

“Na drie jaar kennen we elkaar zeer goed”, zegt Anje Lagast, hr-businesspartner bij transporteur en expediteur Ewals Cargo Care in Zeebrugge. Ze is ‘meter’ van het Lerend Netwerk Hr Haven Zeebrugge-Oostende van Apzi-Voka, een groep van een vijftiental hr-verantwoordelijken van havenleren. “We delen min of meer dezelfde noden aan opleiding, evaluaties, trainingen, sociale wetgeving en veiligheidsbeleid. Uit dat netwerk halen we inspiratie voor levenslang leren in onze eigen bedrijven. Onlangs hadden we bijvoorbeeld sessies rond opleidingsbeleid, kennisborging en tevredenheid. Bij Ewals Cargo Care baseerden we een opleidingssessie voor nieuwe werknemers op kennis die we in het netwerk opgedaan hadden.”

Lagast noemt het een groot voordeel om samen te komen met alleen maar hr-mensen. “Die zijn van nature open en aangenaam in de omgang. Niemand neemt deel uit verplichting, het is een vrije keuze om in te stappen en vervolgens te blijven. We hebben ook geluk dat het goed klikt in de groep. Daardoor gaat dit verder dan zomaar bijeenkomen, het is een écht netwerk geworden. We vragen soms individueel advies aan elkaar, bijvoorbeeld bij specifieke vacatures. Enkelen uit de groep namen ook deel aan een informele quizavond, want na de inspanning volgt ontspanning.”

Interactie en discretie

“Het is een grote sterkte dat dit platform specifiek op havenbedrijven gericht is”, weet Leen Lehoucke, personeelsverantwoordelijke van metaalconstructie en scheepswerf Gardec. “We overleggen niet alleen tijdens de meetings, maar wisselen ook daarnaast informatie of oplossingen voor vragen en problemen uit. We helpen elkaar in de zoektocht naar personeel of omgekeerd. Als een goede werknemer niet meer in het eigen bedrijf aan de slag kan, dan stellen we die soms aan de groep voor. Zo blijven mensen in de running en verloopt het afscheid van het ene bedrijf en het opstarten bij de nieuwe werkgever voor beiden eenvoudiger.”

Naast de verregaande interactie is ook de discretie een pluspunt.

De groep kwam de eerste twee jaar tweemaandelijks samen, maar sinds de coronapandemie schakelden ze – zoals in alle organisaties – over op onlinevergaderingen. “Het biedt een oplossing, maar het is minder praktisch”, vindt Lehoucke. “Gelukkig kennen we elkaar al vrij goed en zijn we door de vroegere bedrijfsbezoeken op de hoogte van het reilen en zeilen in de andere bedrijven. Naast de verregaande interactie is ook de discretie een pluspunt. Dat schept vertrouwen voor het bespreken van specifieke havenproblematieken die je niet zomaar in een opleiding kunt gieten. Geen twee bedrijven zijn gelijk, zeker niet in een internationale havenomgeving met verschillende bedrijfsculturen en nationaliteiten.”

Praktisch toepasbaar

“Zo’n interactieve groep van bedrijven met gelijkaardige noden is beter dan een zuivere opleiding waar je urenlang moet luisteren”, meent Mieke Merlevede, managementassistant van koffiemagazijn Seabridge. “Omdat ons geautomatiseerd bedrijf slechts dertien eigen medewerkers en elf havenarbeiders op timetable telt, is hr maar een deel van mijn takenpakket. Daarom is het belangrijk dat ik mijn hr-tijd doelgericht besteed. Deze sessies van maandelijks maximaal een halve dag, zijn compact genoeg om met ander werk te combineren. Aangezien we mee de onderwerpen kiezen, zijn ze ook meestal praktisch toepasbaar. Daarnaast kunnen we met heel specifieke vragen rechtstreeks aankloppen bij elkaar of bij de experts van organisator Apzi-Voka.”

Groep voortzetten

Mieke Merlevede ziet dit Lerend Netwerk als een schakel in levenslang leren. “We halen er veel inspiratie uit om onze mensen te blijven opleiden. Het opleidingsplan is trouwens het eerste waar elke audit naar vraagt.”

Nadat straks in juni het derde jaar afloopt, start in september een nieuwe groep. “Jaar na jaar zien we opnieuw inschrijvingen voor dit vaste klankbord voor hr-vraagstukken. Maar ook nieuwe mensen uit de haven zijn zeker welkom. Ervaringen delen, is kennis vermenigvuldigen”, weet coördinator Nele Braem van Voka West-Vlaanderen. “We delen altijd alles. Deze interactieve werking is veel te nuttig om op te doeken”, besluit Anje Lagast.

Op de foto v.l.n.r.: Ariane Claes (Cewez), Annelies Geldhof (Middlegate Europe), Nele Braem (Voka West-Vlaanderen), Filip Claeys (ICO), Lynn Monteyne (PBI Fruit Juice Company), Kim Verrept (VDAB), Sarah Goemaere (Van Der Vlist Belgium), Karen Vancoillie (MHI Vestas, niet meer actief daar), Karen Hofman (CSP Zeebrugge Terminal), Leen Lehoucke (Gardec), Anje Lagast (Ewals Cargo Care), Inge Beysen (Wallenius Wilhelmsen Solutions). (Foto Voka West-Vlaanderen)

Roel Jacobus

Wilt u ook de andere artikels uit ons printmagazine 'Levenslang Leren in de Logistiek' lezen? We sturen ze u graag allemaal digitaal toe. Stuur een mail naar marketing@flows.be met als onderwerp 'graag artikels printmagazine'.