Dominique Cant stoomt douanedeclaranten in sneltempo klaar

Douanedeclarant worden in vijf lesdagen, kan dat? Als het van Start People Maritiem afhangt wel. Lesgever Dominique Cant focust op de ruime context. “Met een beetje aardrijkskunde in het achterhoofd en gezond boerenverstand kom je al heel ver.”

UPDATE 09/12/2020: De heer Cant is niet langer actief als zelfstandig consultant en wenst hierover niet gecontacteerd te worden.

 

 

“In deze cursus leren de deelnemers de basis van het vak. Hun kennis wordt verder verfijnd op de werkvloer dankzij de confrontatie met de praktijk. Ik leg de nadruk op de context van de douanewetgeving: het bredere Europese kader, de werking van de haven, hoe een zeeschip functioneert, een goederentrein enzovoort. Als je de dynamiek van de haven en de goederenstromen niet begrijpt, lukt het niet: je weet wel wat je aan ’t doen bent maar je weet en begrijpt niet waarom!”

Cant heeft zelf 42 jaar ervaring in de logistieke sector op de teller, bij klinkende namen als DP World, Polytra en Katoen Natie. Douane, logistiek, maritieme beveiliging, ISO-managementsystemen, werk in binnen- en buitenland: een pak expertise dat hij maar wat graag deelt met zijn cursisten.

“Douanematerie is relatief eenvoudig als je de basisprincipes helder voor ogen hebt en continu de 'context' in het achterhoofd houdt. Ik deel mijn kennis graag, dat verschaft me heel wat arbeidsvreugde.”

Zwemmen en verzuipen

Het stoort Dominique dat bedrijven “hun medewerkers in het zwembad gooien en aan hun lot overlaten als ze beginnen te verzuipen. Zo begaan medewerkers te goeder trouw vergissingen en het is een 'waste of talent'. Ik probeer mijn cursisten in de goede richting te sturen, met de nadruk op het globale plaatje.”

De eerste lichting start nu maandag 18 november. Kandidaten met interesse in douane kunnen zich inschrijven en bedrijven kunnen ook eigen medewerkers aanbrengen. Wat verwacht wordt van de kandidaten: minstens een diploma secundair onderwijs, een zeer goede kennis van het Nederlands en een goede kennis van het Engels (geschreven en gesproken), ervaring in administratief werk (of hier aantoonbaar sterk in), een zeer sterke interesse in de maritieme sector/douane. Alle kandidaten worden telefonisch gescreend en dienen een aantal testen te doen. Bij goede resultaten worden zij uitgenodigd voor een intakegesprek.

Michiel Leen