Direct werk in logistiek na twee weken omscholing

Amper twee weken was Niels van Schaik zich aan het omscholen tot expediteur toen hij al een contract kon tekenen bij Ahlers. Intensief is het wel, want Van Schaik combineert nu de werkvloer en de schoolbanken.

Het gaat snel, heel snel voor Niels van Schaik. Amper twee weken volgde hij de omscholing tot bediende in transport en logistiek bij Start People Maritiem, of hij sleepte al een interimcontract in de wacht bij Ahlers. Hij kan er aan de slag als customer servicemedewerker op de afdeling import. En dat terwijl hij tot nog toe geen enkele werkervaring in de maritieme sector heeft.

“Ik heb de afgelopen jaren vooral gewerkt in customer service in b2b-omgevingen”, zegt de 37-jarige van Schaik. “De haven fascineerde me wel. Maar mijn gebrek aan kennis en ervaring van de haven was een struikelblok.”

Inwerken op kantoor 

Daar kwam dus razendsnel verandering in toen hij midden september aan het vijf weken durende opleidingstraject van Start People begon. Ahlers nam hem al na twee weken aan boord. Dat betekent dat het nu even drukke weken zijn voor Niels. “De cursussen nemen soms hele, soms halve dagen in beslag. Op de halve dagen kan ik me al inwerken bij Ahlers op kantoor. Zo kan ik de theorie meteen toetsen aan de praktijk.”

De cursus omvat ook een kennismaking met de verschillende havengerelateerde beroepen en zo ontdekte Niels dat expediteur waarschijnlijk wel iets voor hem is. “Het is een job met een zekere verantwoordelijkheid, waarin je snel moet schakelen en veel internationale contacten hebt. Je bent een cruciale schakel in een internationale keten. Dat sprak me wel aan.”

De haven is voor Niels geen geheel onbekend terrein: “Ik woon niet zo ver van de haven en rijd er vaak doorheen. Het heeft me altijd gefascineerd hoe die haven nooit stilstaat en constant in verandering is. Het is heel fijn om daar nu deel van uit te maken.”

Michiel Leen