Deepak Mehta uit Team Scheire op missie bij Maritime Campus Antwerp

Deepak Mehta is sinds 9 november 2020 aan de slag als ecosystem developer voor de Maritime Campus Antwerp (MCA). Met de nadruk op impact, zal hij zich actief inzetten om partijen met een gemeenschappelijke maritieme focus samen te brengen.

Als een van de 'makers' in het team van Lieven Scheire, bracht Deepak Mehta in het Canvasprogramma ‘Team Scheire’ een ecosysteem bijeen dat kinderen hielp met het eigenhandig oplossen van hun probleem. “Vanuit mijn missie – en die is technologie en innovatie toegankelijk maken – laat ik zien dat als tienjarige kinderen, mits de juiste begeleiding, hun probleem kunnen oplossen, volwassenen dat ook moeten kunnen”, vertelt Deepak.

Blauwe sector

Na ruim drie jaar als strategisch partnerschapsontwikkelaar bij het wetenschapsmuseum Technopolis, duikt hij in de maritieme logistiek. “In the war for talent zijn we mis. De algemene attitude om niet te innoveren als de juiste mensen daarvoor niet worden gevonden, baarde me zorgen. Ik vroeg me af welke sectoren in Vlaanderen een voorvechtersrol vervullen, maar onderbelicht zijn. Vandaar heb ik een project bij Technopolis gelanceerd om de blauwe sector in de kijker te zetten en kwam ik in contact met Bart Huybrechts (managing director van MCA, red.).

Coalition of the willing

"Ik begon Bart pertinente en lastige vragen te stellen in de zin van ‘hoe pakken jullie dit aan’ en ‘heb je daar al eens aan gedacht?’", lacht hij. “Ik ben iemand die blijft doorvragen en dat wekte meteen zijn interesse.”

Als ecosystem developer voor de Maritime Campus Antwerp (MCA), die in 2023 de deuren opent, zal hij een innovatief ecosysteem opzetten rond de uitdagingen van de maritieme sector, zoals energietransitie en digitalisering. 

“Je moet eerst volgelingen hebben voor je een religie kan creëren en je een kerk kan neerzetten”, vertelt hij. “Om dat te doen moet je een ‘coalition of the willing’ uitbouwen die dezelfde problemen zien, daarvoor uitkomen en willen meedenken.”

Duurzaam 

“Alleen door samen te werken kunnen we voor duurzame oplossingen gaan”, gaat hij verder. “Om bijvoorbeeld het mentaal welzijn van de bemanning aan boord te bevorderen, heb je nog andere ecosystemen nodig buiten ‘de maritiem’, zoals de digitale gezondheidszorg of human resources. Je moet ervoor zorgen dat je logische systemen bij elkaar kan brengen.”

In de exploratiefase zal Deepak vooral eerst luisteren. “Ik neem een neutrale rol op, net omdat ik de grote vragen waar de maritieme stakeholders mee zitten, van hen zelf wil horen. Dat kan tijdens workshops, maar ook door eens bij hen op de koffie te komen met de vraag: ‘hoe zien jullie de toekomst?’."

Geen losse eindjes

Ecosystemen ontwikkelen met een focus op impact, is Deepaks tweede natuur. “In mijn vrije tijd heb ik nooit iets anders gedaan”, vertelt hij. “Ik kan geen losse eindjes verdragen en wil gekoppelde systemen in kaart kunnen brengen. Ik ben extreem nieuwsgierig, waardoor ik heel snel zaken begin te linken en interacties zie. Als ik iemand zie vallen, denk ik niet automatisch ‘ik moet die persoon helpen opstaan’, maar eerder ‘Hoe is die gevallen? Waarom ligt die stoepsteen los?’. Dat is hoe ik cognitief in elkaar zit.”

Open voor iedereen 

Deepak zal de MCA-campus ook helpen uitgroeien tot een publieke hotspot, waar je de maritieme wereld komt ontdekken. In september 2020 streek het cultuurfestival Zomer van Antwerpen al op de terreinen van de campus neer. “Ik vond dat een geweldig initiatief. Een ecosysteem moet openstaan voor iedereen. Een achtjarig kind zal geen volledig nieuw design voor een supertanker kunnen ontwerpen, maar moet wel het gevoel hebben dat hij of zij actief kan deelnemen. Als je het toekomstig talent al op jonge leeftijd kan boeien, vinden ze hun weg wel terug naar de maritieme sector.”

Deepak maakt ook deel uit van de doorstart van het innovatiefestival HackBelgium en biedt met TEDxAntwerp mensen een podium om alle aspecten van innovatie naar een breed publiek te brengen. 

Julie Desmet