Jesper Hansen: Deen met twintig jaar Belgische ervaring nu bij Ahlers

Een nieuw gezicht bij Ahlers. Jesper Hansen gaat er aan de slag als businessdevelopmentmanager in de businessunit Sustainable Supply Chain Solutions. Jespers roots liggen in Denemarken, maar na twintig jaar voelt hij zich prima thuis in België.  

Het minste dat je van Jesper kunt zeggen, is dat hij een internationaal profiel heeft. Hij werd geboren in Denemarken, groeide op in Azië en het Midden-Oosten en bouwde een gevarieerde logistieke carrière uit in onder andere Parijs, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In 2001 vestigde hij zich in België, de liefde achterna.  

Unieke set-up

“Ik heb de Antwerpse haven sindsdien goed leren kennen. Ook Ahlers kende ik al uit het verleden,” zegt Jesper. De specifieke set-up van het bedrijf – met hoofdkwartier in Antwerpen maar het merendeel van de activiteiten geconcentreerd in de GOS-landen (Rusland, Kazakhstan, Uzbekistan, Ukraine enzovoort) – creëert uitdagingen voor een businessdevelopmentmanager. “Mijn job bestaat erin de klant kennis te laten maken met onze manier van werken. De GOS-landen zijn voor veel bedrijven een ingewikkelde locatie vanwege de vele administratieve verplichtingen en de bureaucratie. Wij zijn gespecialiseerd in het oplossen van dergelijke problemen. Zo kunnen de klanten zich focussen op hun kernactiviteit en nemen wij hun logistieke zorgen uit handen.”  

Jesper kwam begin oktober bij Ahlers aan boord en heeft zijn eerste reis naar Rusland er al op zitten. “Ironisch genoeg is het een regio die ik tot nu toe maar sporadisch behandelde. Tot voor kort werden de GOS-landen en Oost-Europa minder interessant bevonden dan bijvoorbeeld de VS, Afrika of Azië. Maar daar komt nu verandering in.” 

Cultuur begrijpen 

Jarenlange internationale ervaring is een troef, weet Jesper. “Ik heb wat je zou kunnen noemen cultural understanding van mijn gesprekspartners. In onderhandelingen moet je weten hoe je met mensen uit verschillende culturen moet praten, wat hun gevoeligheden zijn, wat hun lichaamstaal uitdrukt. Als je dat inzicht hebt, kun je onderhandelen volgens hun gewoontes en kom je sneller tot een constructieve oplossing.”  

Inburgering 

In België is Jesper intussen ingeburgerd. “België is nu mijn thuisbasis, meer dan Denemarken. Het land bevalt me wel, alleen het verkeer valt tegen. Er zijn gelijkenissen tussen België en Denemarken. Wanneer je samen met vrienden bent, zijn de onderwerpen dezelfde.” 

Ook over Antwerpen is Jesper enthousiast. “De binnenstad heb ik altijd mooi gevonden, de files op de Ring iets minder. Ik schrok toen de stad opdook in de top van de lijst met drukste steden, na Brussel. Ik heb in Londen gewoond, in Djakarta en Seoul. Van dat resultaat stond ik toch even te kijken.” 

Michiel Leen