“De Antwerpse knowhow kunnen we implementeren in andere landen”

Een twaalfkoppig internationaal gezelschap van cursisten ontving vorige vrijdag zijn APEC-diploma na twee weken intensieve training rond IT- en port community systems. De Antwerpse knowhow maakte een grote indruk op de cursisten.

Met een drink in het statige Rubenianum, de annex van het Rubenshuis in het historische Antwerpse stadscentrum, zetten de twaalf kersverse alumni van de IT- en port community systems-opleiding van APEC de kroon op het werk. Twee weken lang werden ze ondergedompeld in de Antwerpse knowhow rond de verregaande informatisering van de haven en goederenstromen. "Dit is de beste internationale training die ik tot nu toe heb gehad", zegt de Algerijnse Bouzeb Ymen. "In Antwerpen staat de informatie en de kennis voorop. Elders gaat het vaak alleen maar om de publiciteit. De inzichten die ik hier opdeed rond port community systems, zal ik ook aan de Algerijnse regering voorleggen. In Algerije wordt momenteel gedacht aan de uitbouw van dergelijke systemen, maar de aanpak staat nog in zijn kinderschoenen." 

Ymen werd door haar aanstekelijke enthousiasme door de andere cursisten tot 'klaspresident' gebombardeerd en zij bedankte de organisatie uitdrukkelijk namens de groep. Onder leiding van docent Koen Cornilly hebben de cursisten meer gedaan dan enkel in de schoolbanken zitten. De groep bracht verschillende werkbezoeken aan onder andere Zeebrugge en de PSA- terminal in Antwerpen, maar verkende ook Brugge en Brussel. "Brussel is één groot kunstwerk!" zegt Ymen enhousiast. 

Ook Serge Adopo, vertegenwoordiger van de haven van Abidjan (Ivoorkust), is positief. "Ik heb hier op korte tijd heel wat geleerd dat we in Abidjan kunnen implementeren. De haven is op zoek naar groei en efficiëntie. Een goed port community system is daarvan een hoeksteen." 

Michiel Leen