Afgestudeerde volwassenen zwermen uit: “Ik verzend hommels naar de VS”

De cursisten Transport & Logstiek bij het CVO LBC in Berchem (Volwassenenonderwijs), komen op verrassende plaatsen terecht. Nu een nieuwe lichting afstudeert, vroegen wij enkele van die nieuwkomers in de logistiek waar hun nieuwe job hen brengt.

Katleen Decroix volgde een vijfmaandelijkse VDAB-opleiding en werkt nu als expediteur bij Biobest. Een van haar taken? Ladingen levende hommels per luchtvracht naar de VS en Canada verschepen. “Biobest in Westerlo produceert zogenaamde ‘beneficial insects’, insecten die worden ingezet in de land- en tuinbouw”, zegt Decroix. “Ze zijn vooral bestemd voor bedrijven die aan biologische landbouw willen doen, zonder pesticiden.”

De diertjes worden bij Biobest gekweekt en gaan dan het vliegtuig op. Het is dus zaak ze levend ter bestemming te krijgen. “Insecten kunnen wel wat hebben, hoor. Ze worden verzonden via general cargo in een container met een temperatuur van 7 à 8 graden. Vooral de administratie eromheen vergt dat je er echt mee bezig bent. De opvallendste lading was een lading diepgevroren insecteneieren. Die hebben we verzonden op droog ijs, met een datalogger erbij om de lading te monitoren tijdens de vlucht.”

Logistieke troef

Katleen heeft ervaring met de Noord-Amerikaanse regio: ze woonde als kind in Canada en zeven jaar in de VS. Bij haar terugkeer in België koos ze voor de opleiding Transport en Logistiek medewerker. In maart kwam ze bij Biobest in dienst via een interimkantoor. “Mijn logistieke achtergrond is een troef. Niet alle collega’s hier hebben die achtergrond, terwijl bij onze verzendingen toch wat specifieke knowhow komt kijken. Ik kan hen in een handomdraai helpen met de meer ingewikkelde administratieve zaken.”

Dynamisch en internationaal 

Jennifer Wong (foto) ging recent dan weer aan de slag bij NYK, na een zes weken durende opleiding rond havenkennis, documenten, incoterm en Engels jargon. “Ik heb vijf jaar in Hong Kong gewerkt in de IT-marketing. Toen ik naar België kwam, heb ik naar gelijkaardige jobs gekeken, maar ik vond niet dezelfde cultuur en werkomgeving. Ik wou in een dynamische en internationale context werken. De logistieke sector leek die wel te bieden. Via Unique Interim heb ik dan de opleiding gevolgd.”

Jennifer werd geboren in Hong Kong, maar kwam op haar tweede naar België. Sinds 1 april is ze bij NYK aan de slag. “Het bedrijf heeft me verder opgeleid. Skills als klantencommunicatie bracht ik zelf al mee. In de customer service zijn sociale vaardigheden erg belangrijk.”

"Ik werk nu op de afdeling RORO van NYK Benelux. Een internationale en dynamische context. De maritieme sector staat nooit stil, de uren vliegen elke dag weer voorbij. Elke dag biedt een andere uitdaging, een andere uitzondering. Het grote verschil met mijn vorige job is dat in de maritieme sector veel meer duidelijkheid en rechtlijnigheid is, tegenover het meer subjectieve van de IT-marketing. In de maritieme sector heb je oog voor detail nodig, een goede planning en concrete afspraken. Het is een ruim, breed vak waarin je zelf je eigen pad kunt uitstippelen."

Opties voor zij-instromers

CVO LBC Berchem biedt verschillende opleidingen aan voor zij-instromers die in de logistiek aan de slag willen. Ten eerste een avondopleiding (totaal 21 modules) die minimum 3 schooljaren duurt à 4 avonden les per week. De cursisten volgen deze opleiding na hun werkuren waardoor elke cursist een ander traject (looptijd opleiding) aflegt.

Daarnaast zijn er de dagopleidingen: vijf verkorte opleidingen van telkens 4 modules verspreid over 5 weken. Deze opleidingen gebeuren in samenwerking met de uitzendsector. Het uitzendkantoor screent en schrijft uitzendkrachten in voor de opleiding. Wij leiden op en nadien zorgt het uitzendkantoor voor werk in de sector (starten met een interimopdracht met optie vaste indiensttreding).

Er zijn ook twee verkorte opleidingen van telkens 11 modules verspreid over 4 tot 5 maanden. Deze opleidingen gebeuren in samenwerking met VDAB of Talentenstroom.
De school screent samen met VDAB de werkzoekenden. CVO LBC leidt hen gedurende 4 à 5 maanden op en ondertussen solliciteren de cursisten voor (liefst) vast werk (met als minimale werkinvulling een stage van 6 weken).

Michiel Leen