Christian Deslypere (Ahlers): “Dieven stelen liever handgel dan gsm’s”

De covidpandemie heeft effecten waar je het niet verwacht. Zelfs dieven verleggen hun interesseterrein van luxeproducten naar meer praktische spullen. Handgel bijvoorbeeld. Of vaccins. Ook alcohol – om te drinken, niet om te ontsmetten – is gegeerd.

Christian Deslypere, sinds anderhalf jaar keyaccountmanager voor de businessunit High Value bij Ahlers, volgt de trends op de voet en helpt klanten om hun waardevolle lading te beschermen. “Veel van onze klanten transporteren high-valuegoederen vanuit West-Europa naar de CIS-landen (Rusland, Oekraïne, Oezbekistan enzovoort). Wij verzorgen het transport en de beveiliging ervan. Een van de bekendste goederenstromen is die van de tabaksproductie, van grondstof tot afgewerkt product.” 

Snel verkopen 

Christian heeft dertig jaar ervaring in de chemische industrie en leerde daar de uitdagingen kennen van het transport van waardevolle goederen. In de nasleep van de covidpandemie begon hem op te vallen dat dieven hun actieterrein verleggen. “Klassiek willen dieven waardevolle producten die ze snel kunnen verkopen. Tot voor de pandemie zou niemand het in zijn hoofd krijgen om vaccins of handgel te gaan stelen, maar dat is nu anders. Het product is waardevoller en bovendien meteen verhandelbaar als cash. Daarom worden vaccintransporten beter beveiligd, maar ook producenten van handgel en detergenten beginnen na te denken over een veiliger transport. Brandstof wordt ook attractief voor dievenbendes nu de prijzen hoger gaan. Ook voeding en alcohol komen in het vizier, meer dan vroeger. Een smartphone of laptop stelen is minder interessant omdat die snel geblokkeerd en opgespoord kunnen worden.” 

Schietpartij

Elk transport door mensen laten bewaken, is niet evident. “Veel bewapende bewakers zijn oud-militairen die een relatief bescheiden loon verdienen. Die gaan niet hun leven wagen om een lading te vrijwaren. Gewapende bewaking werkt afschrikkend, maar de efficiëntie staat ter discussie. Als het toch tot een schietpartij en slachtoffers komt, is dat ook slechte publiciteit voor de betrokken bedrijven. Het gevaar van corruptie of loslippigheid is evenmin denkbeeldig. Daarom is het toch verstandig om aan elektronische beveiligingssystemen te denken.”  

Geofencing

Is Christian zelf veel in de regio aanwezig? “Ik opereer vanuit Antwerpen, maar ben ook vaak op het regionale hoofdkantoor in Sint-Petersburg te vinden.” 

Ahlers ontwikkelde een eigen apparaat dat aan geofencing doet en onder andere meedeelt welke parkings veilig zijn en welke niet. Het omvat verschillende alarmsystemen en een mogelijkheid om rechtstreeks met de chauffeur te communiceren. De installatie ervan neemt maar enkele minuten in beslag en het apparaat kan zeer flexibel ingezet worden.

Michiel Leen