Christel Serrien uitgewuifd als drijvende kracht nieuwjaarsdrink

Veertien edities lang zette Christel Serrien haar schouders onder de organisatie van de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van Cepa en Alfaport in samenwerking met het Havenbedrijf. Bij de editie van vorige dinsdag zwaaide de haven haar uit.

Christel Serrien was aan de slag bij Cepa als directiesecretaresse van gedelegeerd bestuurder Paul Valkeniers, en beredderde ook de organisatie van de grote nieuwjaarsreceptie. Elk jaar zowat de hele maritieme ‘who’s who’ in het Hilton samenbrengen is een taak apart, kan ze getuigen. “Ik heb geen evenementenbureau: dit werk kwam altijd naast mijn reguliere dagtaak bij Cepa.”

Poortwachter

“Doorheen het jaar moet je er permanent over waken dat de gastenlijst up-to-date en relevant blijft. Nieuws opvolgen, artikels over wijzigingen aan de top van bedrijven noteren en hopen dat ook andere betrokkenen dat soort informatie tijdig doorspelen. We leggen de focus nadrukkelijk op mensen met een managementfunctie, dus daar moet je streng over waken. Ook al betekent het dat je soms iemand moet weigeren. Het is nu eenmaal geen open receptie. De laatste jaren zijn we met zo’n negenhonderd gasten. Worden het er meer dan duizend, dan wordt het te druk om nog comfortabel te kunnen netwerken. Dus ja, ik ben een soort poortwachter. Dat is ook normaal: als je alleen maar populair wil zijn, loopt het vroeg of laat mis. En mensen van de lijst afhalen, is moeilijker dan ze erop zetten.”

Draaiboek

De voorbereiding van een volgende editie begint bij wijze van spreken de avond van de receptie zelf bij de nabespreking met de verantwoordelijke voor de events en de chef-kok. “De datum wordt dan al vastgelegd: traditiegetrouw de eerste dinsdag na de kerstvakantie”, zegt Christel. Door de jarenlange samenwerking met het Hilton Antwerp hotel is er een draaiboek ontstaan waardoor de grote lijnen van het evenement snel uitgezet kunnen worden. De zoektocht naar sponsors begint in september.

“Het is een geweldig leuk event”, klinkt het, maar toch is Christel op de avond zelf nog in de weer. “Het blijft toch altijd een tikkeltje zenuwslopend en ik blijf wel bezig tot de sponsorbanners opgerold worden en iedereen naar huis is. Vorig jaar werd er bij wijze van spreken de avond voordien beslist om nog een flash mob te organiseren van het koor deCHORALE. Een en ander moest dan nog snel geregeld worden, maar alles verliep vlotjes en het optreden werd zeer gesmaakt door alle aanwezigen. Voldoening komt dan in de plaats en dat is heel fijn om te ervaren. Dit jaar heb ik me voorgenomen om er toch ook wat van te genieten, en dat is gelukt. Bovendien werd ik letterlijk in de bloemen gezet. Superfijn die erkenning te krijgen.”

Akkefietjes

Tijdens de avond zijn er soms nog kleine akkefietjes op te lossen. “Het lastigst is het als mensen te diep in het glas hebben gekeken en dan bijvoorbeeld meer dan één goodie bag willen (knipoogt). Voor het overige weet ik ondertussen perfect wie ik moet bellen als er bijvoorbeeld iets scheelt met de catering. De uitstekende contacten bij Hilton en de jarenlange ervaring zorgen ervoor dat er niets fundamenteels meer fout loopt.”

"Echte drama’s hebben er zich nooit voorgedaan en als er al iets gebeurde, hebben onze gasten dat nooit gemerkt", maakt Serrien zich sterk. "Ik wil trouwens ook alle collega’s bedanken die me in al die jaren hebben bijgestaan. Ook de leerlingen van het 6e en 7e Kantoor van het GO!Atheneum Willebroek en hun leerkrachten. Zij hielpen de goodiebags te vullen en stonden in voor de vestiaire en het onthaal van onze gasten."

Uitnodiging ligt klaar

Begin februari zit het er definitief op voor Christel. De vrijgekomen tijd en rust wil ze gebruiken om het recente overlijden van haar man eindelijk een plaats te geven en de overdracht van zijn taak als zaakvoerder in de familiezaak aan hun oudste zoon mee te begeleiden. “Maar ik ga zeker ook tijd maken voor kleine en grote reizen en andere leuke dingen", voegt ze er aan toe. "Mijn zussen en vriendinnen trekken me daarvoor voortdurend aan de mouw.”

En de uitnodiging voor de receptie van volgend jaar? “Waarschijnlijk word ik nog wel uitgenodigd door Cepa. En anders zouden de sponsors of de chef-kok van het Hilton wel een uitnodiging sturen, zeiden ze”, lacht Christel.

Michiel Leen