Escape room 'Cargo Clandestino': 'uithaler' spelen als teambuilding

Escape games zijn er in alle soorten. Maar de Antwerpse aanbieder Out of the Box bedacht een opmerkelijke variant. Onder de naam 'Cargo Clandestino' moeten spelers een lading drugs uit de haven smokkelen. Volgens sommigen een fout signaal.

Het principe van een escape game is eenvoudig: met een klein groepje spelers word je in een ruimte opgesloten en door samen aan de slag te gaan met cryptische tips, moet je erin slagen om binnen een bepaalde tijd te ontsnappen. In Antwerpen is 'Out of the Box Team Events' een van de aanbieders van dergelijke games. Zij geven het concept wel een heel opvallende invulling. Onder de noemer 'Cargo Clandestino' moet je met je team een lading drugs uit de haven gesmokkeld krijgen, zonder betrapt te worden en binnen een bepaalde tijd. "Door samen te werken kun je bepaalde gegevens bemachtigen om zo de container de haven uit te smokkelen", legt zaakvoerder Chung Hei Wong uit. 

Ludieke manier

"De Antwerpse haven en de drugsproblematiek zijn actueel en voor iedereen herkenbaar. Je merkt dat het gegeven tot de verbeelding spreekt. Wij hebben het op een ludieke manier in een spel geïntegreerd. Het blijft een spel, het is niet alsof we een spoedcursus 'drugs uithalen' hebben op poten gezet", benadrukt Wong. "Het spel is populair bij havenbedrijven en zelfs politiediensten, die het als teambuilding organiseren." Naast 'Cargo Clandestino' biedt Out of the Box nog een vijftal gelijkaardige spellen aan, met namen als 'Jungle Fever', 'The Hangover' en 'Midnight Hour.'

Moyson: "Verkeerd signaal"

Wie je alvast niet moet meevragen, is de voorzitter van Alfaport Voka, Bernard Moyson. "Een spel waarin je je best moet doen om zogezegd drugs uit de haven te smokkelen en jezelf te bevrijden, geeft een verkeerd signaal. De situatie op het terrein is ernstig genoeg. Daarmee geef je toch een verkeerd signaal."

Ook Havenbedrijf Antwerpen reageert: “We begrijpen dat dit tot de verbeelding spreekt. Gelukkig is het fictie en de meeste mensen kunnen dat verschil heus wel vatten. Anderzijds mogen we de drugsproblematiek natuurlijk niet bagatelliseren. Er wordt met man en macht gewerkt aan het bestrijden van de drugsproblematiek binnen en buiten de haven.”

Michiel Leen