C-MAT-diploma teamwork voor Egyptische koppel

Met twee aan een universiteitsthesis werken, is vandaag niet meer zo uitzonderlijk. Maar dat de schrijfpartners elkaars man en vrouw zijn, zie je minder vaak. De Egyptische Mohammed Samy en Radwa Salhin behaalden als echtelieden hun C-MAT-diploma.

Met het internationale publiek van de C-MAT-opleiding (Centre for Maritime & Air Transport Management aan UAntwerpen) kon u eerder al kennismaken. Studenten met een internationale achtergrond zijn er eerder de regel dan de uitzondering. Maar het verhaal van Radwa en Mohammed is toch wat anders: zij kwamen als echtpaar vanuit Egypte naar Antwerpen om te studeren. 

De twee leerden elkaar kennen bij het freight forwardingbedrijf waar Mohammed werkte en zij klant was. "Het was liefde op het eerst gezicht", glundert Mohammed. De twee trouwen al snel en gaan hard aan het werk. Qua ambitie moeten ze niet voor elkaar onderdoen. Daarbij richten ze de blik al gauw op de wereld buiten Egypte. 

Volgende halte: Antwerpen

De zaken komen in een stroomversnelling wanneer Mohammed in 2013 een internationale prijs wint als beste jonge expediteur van Afrika en het Midden-Oosten. Wanneer hij de prijs in Singapore in ontvangst neemt, ontmoet hij heel wat Belgen. Die nodigen hem uit om eens een kijkje te komen nemen in Antwerpen. Tijdens een trainingsprogramma van APEC (APEC-Antwerp/Flanders Port Training Center) leert hij de haven beter kennen. Het idee rijpt om ook de C-MAT-master te volgen. "Antwerpen is de logistieke hub van Europa. Als je het vak ergens kunt leren in theorie en praktijk, dan toch wel hier", zegt hij. 

Zomaar naar België verkassen gaat echter niet zonder slag of stoot. "Niet iedereen vond het een goed idee", zegt Radwa. "We waren goed geïnstalleerd in Egypte: een goede job, een goed loon, een mooi leven. Maar de ambitie dreef ons verder."

Samen sterker 

Tijdens het eerste jaar van de opleiding bleef Radwa in Egypte terwijl Mohammed al naar Antwerpen afzakte. Na een jaar kwam Radwa ook naar Antwerpen over. Samen een thesis schrijven klinkt weinig vanzelfsprekend, maar daar maakt Radwa geen punt van. "We kennen elkaar door en door en we hebben al samengewerkt, zij het dan in een professionele context. Ik kan beter met mijn man samenwerken dan met een student die ik nog nooit eerder heb ontmoet, toch? We weten van elkaar waar we goed in zijn en hebben het werk verdeeld volgens onze competenties. Mohammed is heel goed in interviews, dus nam hij dat deel voor zijn rekening. Ik hield me bezig met de theoretische modellen."

Mevrouw de hoofdredacteur

"Soms is het uitdagend, hoor", meent Mohammed. "We hebben dezelfde achtergrond, maar we blijven twee verschillende karaktertjes. Radwa hield de timing strikt in de gaten, ik heb de neiging om dat allemaal wat relaxter te bekijken. Zij was echt mijn hoofdredacteur." (lacht

Niet enkel theorie

Voor hun onderzoek naar de uitdagingen die de internationale expeditiesector te wachten staan, kon het echtpaar terugvallen op de eigen werkervaring. Mohammed werkt bij Manushar, terwijl Radwa vanuit België werkt voor een Egyptisch bedrijf. "Ik wilde niet alleen maar studeren, ik wilde contact blijven houden met de industrie en dus bleef ik doorwerken voor mijn Egyptische opdrachtgever. Het is ook geen puur theoretisch werkstuk geworden", zegt Radwa. "Vanuit onze ervaring konden we de nadruk leggen op wat de sector wakker houdt."

Antwerpen bevalt het stel wel. "Ik werk hier intussen, dus we blijven nog wel een tijdje", zegt Mohammed. "Ook Radwa is op zoek naar een job in Antwerpen."

Michiel Leen