'Boudy' Baert haalt internationaal zeemanscongres naar Antwerpen

De Europese koepelvereniging voor zeevarenden CESMA verzamelt op 10 mei in het Antwerpse Hiltonhotel. Kapitein Boudewijn 'Boudy' Baert van het Koninklijk Belgisch Zeemanscollege is verheugd zijn Europese collega's in Antwerpen te kunnen ontvangen.

Een netwerkborreltje wordt het niet, die CESMA-bijeenkomst in Antwerpen. De vereniging (voluit Confederation of European Shipmasters' Associations) overkoepelt al bijna een kwarteeuw de verschillende nationale verenigingen van zeevarenden. In België wordt die beroepscategorie al meer dan anderhalve eeuw vertegenwoordigd door het KBZ (Koninklijk Belgisch Zeemanscollege). 

Saverys

Boudy Baert, secretaris-generaal van het KBZ, is blij dat hij zijn Europese collega's op 10 mei mag ontvangen in het Antwerpse Hiltonhotel. "We richten onze blik uitdrukkelijk op de 'future of shipping", zegt Baert. "Op het programma staan onder andere toespraken van Alexander Saverys van CMB en KBRV-voorzitter Wilfried Lemmens. De disruptie in het zeevarende beroep staat ook op de agenda. Denk maar aan de kwestie van de autonome schepen. Alles bij elkaar een mooi forum om te weten te komen hoe reders en zeevarenden denken over de toekomst. Voor de Belgische zeevarenden een interessant topic, zeker als je bedenkt dat de Belgen vandaag vooral actief zijn in niches zoals de baggersector of de tankervaart."

Extra editie 

Het publiek zal vooral bestaan uit afgevaardigden van de ongeveer twintig verenigingen die onder CESMA ressorteren, maar daar blijft het niet bij. Voor de gelegenheid publiceert het KBZ een extra editie van haar ledenblad Nautilus. Alles opdat het samenzijn in Antwerpen niet onopgemerkt zou voorbijgaan. "Niet alleen zeevarenden zijn welkom, ook iedereen die in de maritiem tewerkgesteld is en geïnteresseerd is in de toekomst van de scheepvaart in het algemeen, milieu, tewerkstelling en onbemand varen kan zijn licht komen opsteken", voegt Baert er nog aan toe.

Michiel Leen