Bouchra Hashassi van Washville droomt van truckdorp in Antwerpse haven

Sinds de opstart van truckwash ‘Washville’ in 2013, ijvert CEO Bouchra Hashassi voor het welzijn van de chauffeur. Stap voor stap timmert ze verder aan haar grote droom om een heus truckdorp uit te bouwen in de haven van Antwerpen.

In ‘Washville’, gevestigd op de Antwerpse Zomerweg, ontvangt oprichter Bouchra Hashassi alle vrachtwagenchauffeurs met de glimlach. “Ik wil onze ‘road heroes’ een gevoel geven van thuiskomen”, vertelt ze. “Mijn jongere broer werkte als trucker voor een tanktransportbedrijf. Hij miste bepaalde voorzieningen en een zeker welkomgevoel. Dat bracht me op het idee om een duurzame truckwash te openen waar ook de chauffeurs onze klanten zijn, en niet alleen de transporteurs.”

In de wasstraat

“We hebben grotendeels van onze klanten zelf geleerd hoe we de trucks moesten wassen”, lacht Bouchra. “Ik ben er gewoon ingevlogen, zonder enige ervaring. Het gebrek aan kennis, begeleiding en een netwerk maakte het niet altijd gemakkelijk, maar vandaag krijg ik veel appreciatie van de klanten voor het traject dat we hebben afgelegd en de kwaliteit die we leveren. Intussen hebben we al meer dan 70.000 wasbeurten gerealiseerd.”

In de ‘wasstraat’ hanteert het bedrijf een vaste ‘washflow’. “We wassen allemaal op dezelfde manier. We borstelen de truck eerst volledig met de hand voor de machine erover gaat, en beginnen en eindigen altijd op dezelfde plaats om geen delen te vergeten”, vertelt ze. “Die werkwijze is herkenbaar voor de chauffeur en versterkt het thuisgevoel.”

Kansen 

Die washflow is er eigenlijk heel toevallig gekomen. “We hebben een werknemer in dienst genomen met autisme en voor hem een waspatroon ontwikkeld opdat hij zou kunnen functioneren binnen de onderneming”, vertelt ze. “Dat is uitgegroeid tot een proces, en het was een goede leerschool voor ons. We leerden regelmaat, structuur en orde. Door kansen te willen creëren, heb ik mijn eigen bedrijf meer kansen gegeven.”

"Ik zal altijd proberen om mensen die met een moeilijkheid kampen, te helpen", gaat ze verder. “We hebben een collega aangenomen die dakloos was en hebben hier een wasmachine en droogtrommel geplaatst. We zamelden kleren in bij chauffeurs, vrienden en familie, kochten een fiets voor hem opdat hij op het werk zou kunnen geraken en hebben zelfs een grote barbecue georganiseerd om hem terug met zijn kinderen te herenigen. Hij werkt nog altijd voor ons, en doet nog altijd zijn was hier”, lacht Bouchra.

One-stop-shop

Vandaag werkt Bouchra verder aan haar plannen om een one-stop-shop op poten te zetten. “Mijn droom is om een heus truckdorp uit te bouwen waar chauffeurs tot rust kunnen komen tijdens de wasbeurt. Een plek waar ze kunnen parkeren, zich kunnen verfrissen, gezond eten, en waarom niet, zelfs een spelletje petanque kunnen spelen”, lacht ze.

"We hebben al een lounge waar de truckers rustig kunnen wachten", vertelt ze. "Voor COVID-19 werd er hier gezellig gekeuveld bij een tas koffie. Dat we nu afstand moeten bewaren, is voor ons wel heel moeilijk. We zijn een bedrijf dat heel close is met de chauffeurs.”

Kurt Van Gijsel

"Een van onze leukste momenten was toen een van onze topklanten, Kurt Van Gijsel (eigenaar KVG Trans, red.) trouwde", vertelt ze. Voor zijn fotoreportage in de Antwerpse haven, trokken we de deuren van onze truckwash open om alle vrachtwagens in ware stoetstijl door de wasstraat te begeleiden. Er heersde toen een geweldige sfeer."

Beelden van die gebeurtenis kunt u hier bekijken. 

Julie Desmet