Boek 'Harbour Life' toont haven als warme gemeenschap met veel vrouwen

Het boek 'Harbour Life' van havenexpert Patrick Verhoeven is uit. Hij ging op zoek naar markante mensen en verhalen uit de haven van Antwerpen.

De aanwezigen op de nieuwjaarsreceptie van CEPA gingen naar huis met een opvallend geschenk: een fraai boek over de haven van Antwerpen: ‘Harbour Life’ van Patrick Verhoeven. “Het idee voor het boek ontstond een jaar geleden”, zegt Verhoeven. “Havenschepen Marc Van Peel had graag een nieuwe, klassieke bezoekersgids laten samenstellen voor het brede publiek. Van daaruit ontstond het idee om de haven in kaart te brengen aan de hand van portretten van mensen die in en rond de haven leven en werken.”

Amper CEO's

In het boek tref je amper CEO’s of bekende gezichten aan. Maar wel de uitbaters van een gaarkeuken, de priester van een oude havenwijk of een organist die in de kerk van Doel het instrument leerde bespelen. “Het boek is het resultaat van een hoop mooie ontmoetingen. Uiteindelijk zijn er meer verhalen dan eerst voorzien in het boek terechtgekomen”, zegt Verhoeven.

Wat nog sterker opvalt: zowat de helft van de geïnterviewden in het boek is vrouw. Was de haven dan geen (witte) mannenwereld? “Verhalen als dat van Hanane Ourimchi, die van een stage bij een expediteur opklom tot directeur van NileDutch, bewijzen dat de tijden veranderen. Ook Hilde Luystermans, tot voor kort CEO bij Total Antwerpen, laat zien dat we van dat beeld van een ‘mannenwereld’ af moeten. Maar we komen van ver: toen zij begin jaren ’80 op het fabrieksterrein van Total aankwam, meende de portier dat vrouwen op het terrein alleen maar ongeluk brachten.”

Selfmade

Verhoeven, die carrière maakte in verschillende Europese en globale havenkoepels zoals ESPO en IAPH en haveneconomie, doceert aan de Universiteit Antwerpen, kwam zelf als 16-jarige jobstudent in de haven terecht en kreeg daar de fascinatie te pakken.“In de haven is nog plaats voor selfmade mensen. Ik wil het belang van hogere studies zeker niet minimaliseren, maar in de haven kun je nog opklimmen en door ervaring carrière maken.”

Geen taboes

Zo ontstaat het beeld van een warme gemeenschap. Maar wat dan met de harde businesskant van de haven en de gevolgen voor de omgeving? De kritische blikken op de haven en haar uitbreiding worden niet geschuwd. Dat hoeft ook niet, want ‘HarbourLife’ is een onafhankelijke publicatie. “Maar zelfs de mensen die ijveren voor het behoud van Doel of voor het instandhouden van de natuur in de haven, zijn niet tégen de haven”, stelt Verhoeven vast. “Ze zijn wel bezorgd om de verhouding tussen de haven en haar omgeving.”

‘Harbour Life’ is een uitgave van Pandora Publishers en vindt dezer dagen zijn weg naar de boekhandel.

Michiel Leen