Blockchain, WTF? ASV-, Voka- & VEA-jongeren slaan handen in elkaar

"Blockchain: WTF?" Onder die in-your-face-titel slaan de jongerenverenigingen ASV: The Next Generation, VEA-jongeren en Jong Voka de handen in elkaar om de blockchaintechnologie nog eens in de kijker te zetten.

Het gebeurt niet zo heel dikwijls dat de drie jongerenwerkingen gezamenlijke evenementen op het getouw zetten, maar de snel evoluerende blockchaintechnologie is een geknipt thema om de jonge ondernemers en de youngsters uit ‘de maritiem’ samen te brengen. Blockchain zal immers een impact hebben op alle geledingen van de logistiek in de haven en ver daarbuiten. Vandaar dus een avondje "Blockchain: WTF?" in het Havenhuis. “Jong Voka vond het tijd om nog eens een havengerelateerd event te organiseren”, zegt Matthias Adriaenssens, commercial liner bij MSC, die bestuurslid is bij zowel Jong Voka als ASV: The Next Generation. “Het Havenbedrijf stelt het Havenhuis ter beschikking. VEA-Jongeren en ASV: The Next Generation organiseren al een gezamenlijke jaarlijkse drink. Over dit thema, dat de hele sector aangaat, was meteen iedereen enthousiast. Via Jong-Voka komen ook jonge ondernemers en IT’ers op het evenement af, zodat alle sectoren wat dichter bij elkaar komen.”

Dag pincode

Sprekers zijn auteur en digital strategy consultant Gerrie Smits en Christiaan Sluijs, CFO bij T-Mining (foto). Die laatste start-up werkt momenteel aan een concrete casus in de haven van Antwerpen. “Het veilig transfereren van info over containers in de haven is een geknipt voorbeeld om de voordelen van blockchain mee te illustreren”, zegt Sluijs. “Vandaag worden containers geïdentificeerd met pincodes. Dat systeem is niet waterdicht: de pincode kan gekopieerd worden. Met blockchaintechnologie wordt de informatie getransfereerd in plaats van gedupliceerd: eenmaal verzonden heeft de verzender er geen kopie meer van.”

What the...? 

“WTF” staat in de visie van gastspreker Gerrie Smits voor “Waarschijnlijk Toch Fundamenteel”, een kijk op de zaak die Sluijs volledig onderschrijft. Dat zegt wel iets over de verwachte gevolgen. “De interesse is recent aangewakkerd door de discussie over cryptomunten, die die technologie ook gebruiken. Hoe dat in de praktijk zal gaan, is niet voor iedereen even duidelijk. Wij willen uitleggen wat de technologie betekent voor de bedrijven, de klanten en de community”, besluit Sluijs.

Intussen is het evenement uitverkocht. Adriaenssens ziet een volgende editie alvast zitten. “Het doel blijft om ondernemende jongeren uit alle sectoren met een hart voor de haven af en toe bij elkaar te brengen”, klinkt het.

Michiel Leen