Bie Van Deun ruilt Zeevaartschool voor secundair onderwijs 

Bie Van Deun start maandag als directeur in een technische school in Turnhout. Ze kijkt uit naar de nieuwe uitdaging, maar spreekt met genegenheid over haar twee decennia aan de Antwerpse Hogere Zeevaartschool.

Als je alle jaren die Bie Van Deun als student én als docent én coördinator Beroepsopleidingen doorbracht aan de Hogere Zeevaartschool optelt, kom je aan 21. Maar nu kiest ze voor een nieuwe uitdaging als directeur van de secundaire scholen voor STEM en praktisch technologisch onderwijs HT²O en PT²O in haar thuisstad Turnhout. “Ik was zeker niet uitgekeken op het werk aan de Zeevaartschool, maar het was wel tijd voor een nieuwe uitdaging,” klinkt het. “Niet alleen het woon-werkverkeer is nu anders – ik werk vanaf nu in mijn thuisstad – maar ik wil me ook inhoudelijk en persoonlijk blijven ontwikkelen.”  

Luxe

Tijdens een recent ouderschapsverlof was Bie gaan nadenken over een volgende stap in haar carrière. “Ik wou dichter bij huis werken en een job vinden die te maken had met beleid en leiding geven. Ik had de luxe dat ik zeer selectief kon zijn. Ik heb ook aantrekkelijke aanbiedingen gehad uit de privésector, maar ik heb mijn hart gevolgd en ben voor het onderwijs gegaan.” 

De Zeevaartschool zal ze wel missen. Kan moeilijk anders, wanneer je er meer dan twee decennia aan verbonden bent geweest. “Maar als je beslist dat je dichter bij huis wil werken, in dit geval in Turnhout, dan weet je dat je onvermijdelijk ook de maritieme sector loslaat. Ik zie ook wel een overlap tussen wat ik vroeger deed en wat ik nu ga doen: ook de Zeevaartschool leidt mensen op tot een technologisch beroep, en werkt met een divers korps aan leerkrachten.” 

Voor echt 

De voorbije weken heeft Bie kennisgemaakt met haar nieuwe school, vanaf maandag, na de herfstvakantie, is het ‘voor echt’. “Misschien komen sommige van mijn leerlingen later wel in de Hogere Zeevaartschool terecht. Iemand zou ze dat zomaar kunnen influisteren.” (lacht)

Michiel Leen